Stormschade in Sassenheim, waar stenen van de gevel van een woning waaiden
NOS Nieuws

Stormvloedkering bij Kampen weer open, stormschade in Zeeland en Zuid-Holland

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen is sinds 20.00 uur weer open. Eerder vandaag besloot Rijkswaterstaat de kering voor het eerst in bijna een jaar te sluiten, omdat het water van het IJsselmeer door het stormachtige weer werd opgestuwd.

De Ramspol is een balgstuw, oftewel een opblaasbare dam, gelegen tussen het Zwarte Meer en het Ketelmeer. Het scheepvaartverkeer tussen de meren is nog wel tot morgenochtend gestremd, verwacht Rijkswaterstaat. Duikers moeten de balgstuw eerst nog inspecteren.

Dakpannen op de weg

Naast hoogwater leidde de harde wind ook tot schade. In Zeeland en Zuid-Holland kwamen tientallen meldingen van stormschade binnen. In de meeste gevallen ging het om dakpannen en gevelbekleding die op de openbare weg waren gevallen of dreigden te vallen. Ook waren verschillende bomen omgewaaid.

In Sassenheim waaiden stenen van de zijgevel van een woning op geparkeerde auto's:

Gevel afgebroken door storm

In Vlissingen werd de Boulevard afgesloten voor alle verkeer. Daar waren delen van daken en gevels losgekomen door de wind. In Leiden waaide de dakbedekking van een appartementencomplex voor een groot deel weg.

Vanwege de weersomstandigheden werden zo'n tachtig carnavalsoptochten afgelast.

Carnavalsvierders in Maastricht trotseerden de harde wind:

Schiphol had ook hinder van de harde wind. Tientallen vluchten waren vertraagd of werden geannuleerd.

In het grootste deel van het land gold urenlang code geel vanwege harde windstoten. Met name in Zeeland waaide het hard. In het weerstation in Vlissingen werd vanochtend een uur lang windkracht negen gemeten. Daarmee was er sprake van een storm. Ook op het IJsselmeer zijn zeer zware windstoten tot 115 kilometer per uur gemeten.

Onstuimige februari

De storm van vandaag kreeg in tegenstelling tot de recente stormen Chiara en Dennis geen naam. Dat komt omdat er geen code rood of code oranje werd afgegeven voor windstoten, legt weervrouw Willemijn Hoebert uit.

Het was alweer de vijfde storm van februari. Met zes stormdagen is het de op een na onstuimigste februari ooit. Alleen in 1990 waren er meer stormdagen. Toen waren het er negen.

Ook viel er vandaag veel regen. Hoebert: "Er is de afgelopen 24 uur zo'n dertig millimeter regen gevallen. Normaal gesproken valt er gemiddeld zo'n zestig millimeter in de hele maand februari."

Het weer is onstuimig vanwege de zogenoemde jetstream die al een paar weken boven Nederland hangt, legt Hoebert uit: "Dat is een lint met harde wind op zo'n 10 kilometer hoogte". Dankzij die jetstream vloog een toestel van British Airlines twee weken geleden in een recordtijd van 4 uur en 47 minuten van Boston naar Londen.

Volgens Hoebert blijft de jetstream voorlopig in de buurt, waardoor het weer ook de komende dagen onstuimig blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl