NOS Nieuws

Wetenschapper fileert Japanse coronavirusaanpak op cruiseschip

Het was medisch gezien een complete chaos aan boord. Dat zegt een Japanse viroloog die vrijwillig heeft geholpen op het zwaar door coronavirus getroffen cruiseschip Diamond Princess.

In een dag tijd is het aantal besmettingen aan boord opgelopen van 540 tot 620. Dat zijn ruim de helft van alle besmettingen buiten China. Vandaag mochten de eerste passagiers aan wal in de haven van Yokohama. Maar viroloog Kentaro Iwata vreest dat nog veel meer personen het virus hebben opgelopen.

Er was volgens hem aan boord geen onderscheid tussen veilige en onveilige zone's, en medisch personeel lunchte of appte gewoon met hun beschermende kleding nog aan:

'Ik ben zo bang dat ik besmet ben geraakt'

"Ik heb op verschillende plekken rondgekeken en de maatregelen om besmettingen te voorkomen waren compleet inadequaat", zegt hij in een videoboodschap op YouTube. "Er was geen onderscheid tussen infectievrije zones en zones waar personen mogelijk zijn besmet. Het was een komen en gaan van mensen met of juist zonder beschermende kleding aan."

De Japanse minister van Volksgezondheid weerspreekt deze beschuldigingen. Hij houdt vol dat het ministerie alle mogelijke stappen heeft ondernomen om de uitbraak op het schip in te dammen. Maar ook volgens andere wetenschappers is de quarantaine op de Diamond Princess slecht aangepakt.

Samen slapen in 'quarantaine'

Zo sliepen bemanningsleden tijdens de isolatieperiode nog steeds met z'n tweeën op een kamer. Ook bleef het personeel maaltijden en post overhandigen aan passagiers - en werden hun bedden opgemaakt. Daarnaast at de bemanning samen in een kantine. Dit alles staat haaks op het uitgangspunt van een quarantaine.

Omdat ze al was besmet, had de hoofdarts het opgegeven zichzelf te beschermen.

Viroloog Kentaro Iwata

Een aantal medewerkers van het Japanse minister van Volksgezondheid is besmet geraakt tijdens controles op het schip. De getuigenis van Iwata, die infectiedeskundige is aan het Kobe University Hospital, geeft het idee dat het medische personeel mogelijk onjuiste instructies heeft meegekregen. Of dat verplegers en artsen zich er totaal niet aan hielden.

"Mensen van het vrijwillige medische noodteam aten terwijl ze beschermde kleding droegen. Ze lunchten of gebruikten hun smartphone met de rubberhandschoenen nog aan."

De viroloog beschrijft dat een leidinggevende arts niet eens meer bescherming droeg. "Ze was heel blij en zei: ik ben toch al besmet, dat weet ik zeker. Dus ze had het opgegeven om zichzelf te beschermen." Vanwege dit soort ervaringen vreest de wetenschapper dat ook veel medisch personeel het virus heeft opgelopen en daarna heeft doorgegeven.

'Enger dan ebola of SARS'

Iwata zit naar eigen zeggen al twintig jaar in het vak. Hij is in actie gekomen bij ebola- , SARS- en cholera-uitbraken. Omdat hij wist hoe hij zich kon beschermen tegen deze ziektes en zijn collega's zich daar ook aan hielden, was hij toen nooit bang om ziek te worden.

"Maar op de Diamond Princess was ik zo bang om het coronavirus te krijgen. Ik zit nu gescheiden van mijn gezin in een kamer, omdat ik vrees dat ik ze ook kan besmetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl