Vanochtend vroeg verlieten de eerste van de 500 passagiers het schip AFP

Zo'n 500 passagiers van de Diamond Princes worden vandaag van het cruiseschip gehaald. Eerder deze week gingen al ruim 300 Amerikanen van boord. Het schip ligt sinds begin februari voor anker in de Japanse haven Yokohama. Er zouden 540 opvarenden besmet zijn met het coronavirus.

Ook de vijf Nederlandse passagiers mogen naar verwachting vandaag van boord, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. De ambassade in Tokio heeft dagelijks contact met hen. Ze zijn getest en hebben het virus niet onder de leden, meldt het ministerie. De terugreis moeten zij zelf, samen met hun reisorganisatie, regelen. Eenmaal in Nederland zal de GGD contact met hen opnemen "om eventuele vragen door te spreken".

In totaal mogen meer dan 3000 mensen de komende dagen van het schip af. Dat gaat op z'n minst drie dagen duren, vertelt correspondent Kjeld Duits in het NOS Radio 1 Journaal. Op de Diamond Princess zaten sinds begin februari zo'n 3700 mensen in quarantaine vanwege de uitbraak aan boord van het coronavirus, onder wie vijf Nederlanders. Volgens officiële cijfers zijn ruim 540 opvarenden besmet geraakt.

De eerste passagiers verlieten vanochtend het schip:

Evacuatie passagiers Diamond Princess van start

"Het schip leek eigenlijk meer op een broedmachine dan op een plek waar mensen goed geïsoleerd werden", zegt Duits. De Diamond Princess is de plek met de meeste besmettingen door het coronavirus buiten China. "Mogelijk door de lakse quarantaine-protocollen. Op beelden zie je bemanning zonder veel bescherming van hut naar hut gaan en persoonlijk eten overhandigen aan passagiers."

Volgens Duits is er op het schip ook geen onderscheid gemaakt tussen 'gevaarlijke' en 'veilige' plekken. "Waarschijnlijk zijn daardoor ook drie medewerkers van het Japanse ministerie van Volksgezondheid besmet, die bij controles hielpen."

Volgens Duits is er nog veel onduidelijk. Omdat er nog weinig bekend is over het coronavirus kan het bijvoorbeeld ook zijn dat het virus zich via de lucht en de airconditioning verspreidt. "Bij SARS in 2003 werden meer dan 300 mensen besmet door een defecte riolering in een gebouw in Hongkong. Het zou kunnen dat er een soortgelijk probleem was op het schip."

'Nederlanders niet besmet'

Niet alle passagiers mogen de komende dagen van boord: sommigen moeten nog wachten tot de testresultaten zijn verwerkt. Degenen die rechtstreeks contact hebben gehad met een patiënt moeten nog twee weken in quarantaine blijven. Geïnfecteerde mensen zijn de afgelopen weken al van het schip gehaald en naar het ziekenhuis vervoerd.

Vanochtend laat Buitenlandse Zaken weten dat de ambassade in Tokio in contact staat met de Nederlanders:

De Verenigde Staten en Zuid-Korea hielpen eerder deze week al passagiers van het schip. Canada, Australië, Taiwan en Hongkong, Groot-Brittannië en Italië zijn ook vluchten aan het voorbereiden.

Kijk hier hoe (opgeluchte) Amerikanen eerder van boord gingen:

Eerste chartervluchten met passagiers Diamond Princess vertrokken uit Japan

In China zelf zijn er de afgelopen dagen telkens minder dan 2000 gevallen bij gekomen. Over de hele wereld zijn nu ruim 75.000 mensen besmet, van wie meer dan 74.000 in China. Daar zijn 2004 patiënten overleden aan de gevolgen van een besmetting. Wereldwijd zijn dat er 2011. In totaal hebben bijna 15.000 het ziekenhuis verlaten omdat ze genezen zijn verklaard.

STER reclame