Passagiers van de Diamond Princess zijn met bussen naar hun evacuatievlucht gebracht AFP

Op het cruiseschip Diamond Princess zijn nog eens 99 passagiers besmet met het coronavirus. Het schip ligt in quarantaine voor de kust van Japan. Passagiers die sinds 3 februari aan boord van het cruiseschip zaten mochten niet van boord vanwege de virusuitbraak.

Gisteren zijn wel alvast 300 Amerikanen van het cruiseschip gehaald en op speciale vluchten naar de Verenigde Staten gezet. Veertien van hen zijn positief getest op het coronavirus; zij zijn daarom in een afgezonderd gedeelte van het vliegtuig geplaatst.

Kijk hier hoe (opgeluchte) Amerikanen gisteren van boord gingen:

Eerste chartervluchten met passagiers Diamond Princess vertrokken uit Japan

Ook Canada, Hongkong en Italië hebben aangegeven passagiers van boord te halen en terug te vliegen. Voor Australische passagiers staat woensdag een vlucht terug naar huis gepland. "De meer dan 200 Australiërs die terugkeren, moeten nog 14 dagen in quarantaine. We zullen op die vlucht ook ruimte bieden aan Nieuw-Zeelanders die op het schip zitten", zei premier Scott Morrison.

Wat gebeurt er met Nederlanders?

Vijf Nederlanders zitten nog aan boord van het cruiseschip en mogen naar verwachting woensdag het schip verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet van plan om hen op te halen. Wie gezond is, kan zelf naar huis komen, zegt een woordvoerder. "Voor zover we nu weten zijn ze niet besmet."

Het ministerie heeft contact met de vijf mensen op het schip, maar Japan gaat over gezondheidsmaatregelen. "De Nederlanders mogen overmorgen het schip niet af als ze besmet zijn, maar als ze het schip mogen verlaten kunnen ze gewoon op eigen gelegenheid naar huis, zoals ze ook op eigen gelegenheid daar naartoe zijn gegaan."

Wel zegt het ministerie op de eigen site: "Eenmaal in Nederland neemt de GGD nog contact op met deze groep om eventuele vragen door te spreken."

Weigering

De 300 Amerikanen die door de Amerikaanse overheid van boord zijn gehaald worden overgevlogen naar een militaire basis in Texas. Daar moeten ze opnieuw in quarantaine. Om die reden heeft een aantal Amerikanen geweigerd het schip te verlaten. Anderen weigeren van boord te gaan omdat ze niet graag met andere (besmette) passagiers in een bus zitten:

Op een ander cruiseschip dat met het coronavirus te maken kreeg, de Westerdam van de Holland America Line, zitten ook nog mensen vast. Een Amerikaanse passagier blijkt besmet te zijn met het virus. Hoe ze het virus is opgelopen is nog een raadsel: de positieve test kwam nadat ze al langer dan de incubatietijd van 14 dagen op het schip had doorgebracht.

De Westerdam ligt in een haven in Cambodja. Aan boord zaten bijna 1500 passagiers en meer dan 800 bemanningsleden. Het schip werd door verschillende landen (Japan, Taiwan, Guam, de Filippijnen en Thailand) geweigerd.

Iets meer dan 200 passagiers en 750 bemanningsleden zitten nog aan boord; onder hen zijn 31 Nederlanders. De rederij "heeft de logistiek rond de terugreis in handen", zegt het ministerie.

STER reclame