Lokale politieke partijen willen 'thuistest' op loden leidingen in Utrecht
Er moeten 'thuistesten' komen waarmee Utrechters zelf kunnen vaststellen of er te veel lood in hun drinkwater zit. Dat vinden de lokale VVD, PvdA en Stadsbelang Utrecht.
De drie partijen, die geen meerderheid hebben in de Utrechtse gemeenteraad, zeggen tegen RTV Utrecht dat "nietsdoen geen optie is". Het college van GroenLinks, D66 en ChristenUnie zou volgens de partij tests moeten regelen waarmee bewoners zelf kunnen controleren hoe het met hun leidingwater gesteld is. Kleine deeltjes lood aan de binnenkant van de leidingen kunnen losraken en in het water terechtkomen.
Donderdag bleek dat in zes schoolgebouwen in Utrecht verhoogde concentraties lood in het water zijn gevonden. Het zware metaal kan een gezondheidsrisico vormen, vooral voor jonge kinderen, omdat het de groei van de hersenen kan verstoren.
De zes scholen hebben maatregelen genomen. Er mag daar geen water meer uit de kraan worden gedronken. De scholen hebben waterflessen gekocht.
Welke risico's hebben loden leidingen nog meer en hoe herken je ze? We laten het zien in de video:
In Utrecht loopt nog een onderzoek naar loden waterleidingen bij 46 scholen. De uitslag daarvan wordt volgende week verwacht.
Wethouder Eelco Eerenberg zei gisteren dat het vervangen van alle loden leidingen een hele klus wordt. "En uiteindelijk moeten we het ook over de rekening hebben", zei hij. "Formeel is het de pandeigenaar die daarover gaat. Maar ik vind het nu echt het belangrijkste dat we de kinderen voorop zetten."
Loden waterleidingen zijn sinds 1960 verboden. De waterleidingbedrijven hebben ze vervangen, maar in huizen en gebouwen van voor 1960 kunnen ze nog zitten. Het gaat dus vrijwel altijd om de waterleiding ná de watermeter. Vorig najaar werd in Amsterdam-Noord voor het eerst alarm geslagen. Sinds die tijd wordt op steeds meer plekken, zoals in Utrecht, onderzoek gedaan.
Uit een enquête van de NOS waaraan 217 van de 355 gemeenten in Nederland meededen, blijkt dat 165 gemeenten niet weten of er nog loden leidingen aanwezig zijn in gebouwen. Bekijk hieronder voor jouw gemeente hoe het zit: