Er zal geen handelsakkoord zonder quota en heffingen komen tussen het Verenigd Koninkrijk en Europese Unie, als de Britten niet instemmen met EU-voorwaarden over eerlijke concurrentie.
EU-onderhandelaar Barnier zei vandaag bij de presentatie van een conceptmandaat voor de onderhandelingen dat hij bereid is een "ambitieus" handelsakkoord met de Britten te sluiten, maar wel op voorwaarde dat eerlijke concurrentie met de Europese interne markt niet in het geding komt.
Barnier wil onder meer vastleggen dat alle goederen die de EU binnenkomen aan Europese veiligheids- en gezondheidsregels moeten voldoen en aan de sociale- en milieunormen van de EU. Het is volgens Barnier aan premier Johnson of de Britten daarmee akkoord gaan.
Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog instemmen met de uitgangspunten die Barnier heeft gepresenteerd voordat de onderhandelingen kunnen beginnen.
Handelsrelatie met Canada als voorbeeld
Ook premier Johnson hield vandaag een toespraak waarin hij zijn visie op de handelsrelatie met de EU uiteenzette. Daarin zei hij te hopen op een akkoord zoals de EU dat heeft met Canada: "We willen een veelomvattend vrijhandelsverdrag met de EU zoals Canada." Als dat niet lukt, is een lossere relatie zoals de EU heeft met Australië voor hem een mogelijkheid.
Gisteren meldden regeringsbronnen dat Johnson twee opties zou voorleggen: een handelsrelatie zoals met Canada, of een verband zoals de EU met Australië heeft. In beide gevallen houdt het Verenigd Koninkrijk zelf zeggenschap over milieu- en arbeidsregels, overheidsbemoeienis en productiestandaarden.
In zijn speech toonde Johnson zich een fel voorstander van vrijhandel, die volgens hem meer dan welk economisch systeem heeft bijgedragen aan de bestrijding van armoede. Volgens de premier wordt de "magie van vrijhandel de keel dichtgeknepen" en "wint protectionisme terrein". Spanningen in de internationale handel laten volgens hem "de banden van de wereldeconomie leeglopen".
Johnson ziet een rol voor het Verenigd Koninkrijk als een 'Superman van de vrije handel', die het recht op internationale handel zonder regulering verdedigt.
De premier ziet geen noodzaak voor de Britten om zich vast te leggen met een akkoord met de EU. "De Britse soevereiniteit zal worden hersteld. We zullen met de EU samenwerken op het gebied van buitenland- en defensiepolitie als onze belangen overeenkomen." Ook zonder een verdrag zal het Verenigd Koninkrijk de hoogste standaarden hanteren, aldus Johnson.
Zoals gisteren al uitlekte eist Johnson in de overeenstemming "volledige juridische autonomie". Johnson zei gisteren al niet van plan te zijn een handelsakkoord af te sluiten als Europese rechters daarin het laatste woord houden in het geval van een conflict.
Ook deelde Johnson een sneer uit aan de EU. "Het Verenigd Koninkrijk is geen Europese macht door een verdrag, maar door de geschiedenis."
Visserij
Ook moet een akkoord worden gesloten over de visvangst in Britse wateren. "We zijn klaar om daarover te praten", zei Johnson vandaag. Hij stelt jaarlijkse onderhandelingen voor. Uit het akkoord moet volgens hem respect blijken voor het Verenigd Koninkrijk, "een onafhankelijke kuststaat". Ook zei hij op het gebied van luchtvaart op een overeenkomst te hopen.
Barnier liet weten dat de gesprekken over de visserij tot moeilijkheden kunnen leiden. "Er zal geen deal komen met de Britten als er niet een akkoord is over wederzijdse toegang voor de vissers. We zullen de toegang tot de Britse territoriale wateren op hetzelfde moment bespreken als de toegang van Britse visproducten tot de Europese markt. Ik hoop dat ik duidelijk ben."
De Britten verlieten afgelopen weekend officieel de EU. De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten op 31 december zijn afgerond. Daarna hebben de Britten geen toegang meer tot de Europese interne markt en de douane-unie. Barnier waarschuwde dat aan het eind van het jaar ook met een no-deal-scenario rekening moet worden gehouden.