Witte Huis roept noodtoestand uit om coronavirus, Trump neemt maatregelen
- Bij meer dan 9800 mensen in China is het coronavirus vastgesteld. Het aantal doden staat op 213.
- Buiten China is er nog niemand overleden aan het virus.
- De Wereldgezondheidsorganisatie heeft besloten dat er sprake is van een internationale noodsituatie.
- Lees hier een Q&A over het coronavirus, en in dit artikel lees je over hoe open China is over de uitbraak.
Liveblog gesloten
Wij sluiten nu dit liveblog. Houd voor meer nieuws over het coronavirus onze reguliere berichtgeving op NOS.nl in de gaten.
Thuisquarantaine
Dit weekend komt er waarschijnlijk een groep van ruim twintig Nederlanders terug uit de regio Wuhan in China. Er is nog veel onduidelijk over hoe zij naar Nederland reizen, maar de kans is groot dat ze na aankomst thuis in quarantaine gaan. Hoe werkt dat? En is het wel veilig? Lees het hier.
Zes besmettingen in VS, Trump neemt tijdelijke maatregelen
Zes Amerikanen zijn besmet met het coronavirus, hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt in een persconferentie. 191 mensen worden nog onderzocht. Robert Redfield, directeur van de Amerikaanse ziektebestrijdingsorganisatie CDC, benadrukte dat het risico voor de VS op dit moment nog altijd 'laag' is. "Dat willen we zo houden." Wel geldt vanaf vandaag een "noodtoestand voor de volksgezondheid" in de VS.
Daarom neemt president Trump tijdelijke maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo mogen er straks nog maar op zeven vliegvelden vluchten vanuit China binnenkomen, onder andere in New York (JFK), Atlanta en San Francisco. Iedere Amerikaan die terugkeert naar de VS en die in de veertien dagen daarvóór in de Chinese provincie Hubei is geweest (waarvan Wuhan de hoofdstad is) moet verplicht twee weken in quarantaine. Amerikanen die niet in Hubei waren maar wel in een ander deel van China, worden grondig gecontroleerd op het virus. Niet-Amerikanen die naar de VS willen reizen maar die in de veertien dagen daarvóór in China waren, mogen het land helemaal niet in.
De maatregelen gaan op zondag 2 februari in.
Geen Chinees nieuwjaar in Utrechtse wijk
De Utrechtse culturele organisatie RAUM gelast de viering van het Chinees nieuwjaar op zondag 16 februari af. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de betrokken organisaties niet in de stemming, zegt RAUM. Het culturele stadslab organiseert iedere maand een 'buurtborrel' in de wijk Leidsche Rijn. Het zou voor het eerst zijn dat die in het teken zou staan van het Chinees nieuwjaar.
'Chinese zaterdagschool in Rotterdam gaat dicht'
De Chinese zaterdagschool Dan Hua in Rotterdam sluit per direct haar deuren als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus, meldt regionale omroep Rijnmond. Veel leerlingen en ouders zijn bang dat het virus zich verder buiten China verspreidt, zegt contactpersoon Wendy Li tegen de omroep. De meeste leerlingen hebben banden met familie in China.
Quarantaine
De 195 Amerikanen die woensdag vanuit Wuhan naar de Verenigde Staten zijn vertrokken, moeten daar twee weken in quarantaine blijven. Dat doen ze op een militaire basis in de Amerikaanse staat Californië.
Opnieuw besmettingen bij Duits bedrijf
Twee medewerkers van autoleverancier Webasto zijn besmet met het coronavirus. Het gaat om een Duitse en een Chinese werknemer, zegt het bedrijf in een verklaring. Eerder deze week werd al bekend dat vijf andere medewerkers van Webasto het virus hadden opgelopen. In totaal zijn nu zeven werknemers besmet, vijf Duitse en twee Chinese. In Duitsland staat de teller nu op zes besmettingen, omdat ook een kind van een Duitse Webasto-medewerker het virus heeft opgelopen.
Het bedrijf gaat ervan uit dat het virus tijdens een vergadering op het hoofdkantoor in Duitsland is overgedragen van een Chinese collega op een Duitse medewerker. De medewerker uit China was op bezoek op het hoofdkwartier in het Beierse Stockdorf, maar voelde zich tijdens haar verblijf in Duitsland nog niet ziek.
Webasto-directeur Holger Engelmann roept de inwoners van de omgeving van Stockdorf op om rustig te reageren. "We krijgen steeds meer meldingen van medewerkers die zeggen dat zij en hun families, die niet tot de risicogroep behoren, door instellingen, bedrijven en winkels worden geweigerd als bekend wordt dat ze bij Webasto werken. We begrijpen dat de huidige situatie mensen verontrust en bang maakt, maar dit is een enorme last voor de families van onze werknemers."
Het Webasto-hoofdkantoor in Stockdorf blijft nog tot en met maandag gesloten.
Deze Fransen zijn niet blij met de komst van Wuhan-evacués
'Banger voor racisme dan voor virus'
De Nederlands-Chinese restauranteigenaar Laiying Wang leest online veel "verdrietig makende" reacties op de uitbraak van het coronavirus, vertelt ze in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik weet wel dat racisme iets is wat voor Chinezen al langer bestaat, maar in dit geval heb ik bijna het idee dat alle stereotype opvattingen nu aan het coronavirus worden gelinkt, als een soort excuus. Zo van: het virus komt door de spleetogen, omdat ze altijd alles eten, ze hebben het verdiend, heel grof allemaal."
Laiying heeft zelf nog niet zulke reacties gekregen, maar heeft er wel angst voor, zegt ze. "Ik ben veel banger voor het racisme dat nu ontstaat dan voor het virus zelf."
Noodfonds Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft bijna 1 miljoen euro uit zijn noodfonds vrijgemaakt voor de wereldwijde hulpverlening rond het coronavirus. De organisatie gaat specialisten sturen naar landen waar de kans op verspreiding van het virus het grootst is. Ook zet ze hulpverleners in om te helpen bij bijvoorbeeld temperatuurmetingen en om hulpgoederen te leveren aan mensen die in quarantaine zitten.
"Een pandemie van het coronavirus is een reële dreiging en moet niet onderschat worden", zegt Emaniele Capobianco, hoofd gezondheidszorg bij het Internationale Rode Kruis. "Met 13 miljoen vrijwilligers wereldwijd kunnen wij een belangrijke rol spelen in de nationale en internationale hulpverlening rondom dit nieuwe coronavirus," Naast de bijna 1 miljoen euro die het Rode Kruis daar nu voor heeft vrijgemaakt, verwacht de organisatie nog 2,8 miljoen extra nodig te hebben.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen schrappen vluchten
De Amerikaanse luchtvaartorganisaties Delta Air Lines en American Airlines staken hun vluchten van en naar China, meldt persbureau AP. American Airlines schort de vluchten al vanaf vandaag op en gaat daar tot 27 maart mee door. Delta vliegt nog tot en met 5 februari door op China, om klanten de mogelijkheid te geven om het land te verlaten. Daarna schrapt de organisatie vluchten van en naar China tot en met 30 april.
Eerder hadden ook andere luchtvaartmaatschappijen al besloten om niet meer van en naar China te vliegen, onder andere Air France KLM, Egyptair en RwandAir. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt overigens dat het beperken van het vrije verkeer van mensen en goederen waarschijnlijk niet helpt tegen de verspreiding van het coronavirus.
Briefjes
Op verschillende plekken in Rome hangen briefjes met de mededeling dat Chinezen er niet welkom zijn.
Zo hing vandaag op de deur van een café in Rome enkele uren een notitie met de mededeling dat "alle mensen uit China" niet welkom waren, vanwege "internationale veiligheidsmaatregelen". De burgemeester van Rome, Virginia Raggi, veroordeelde het briefje. Volgens haar zijn acties als deze "absoluut niet gerechtvaardigd". Het briefje is inmiddels verwijderd, melden Italiaanse media.
In Italië zijn voor zover bekend twee mensen besmet met het coronavirus. In het land is vandaag de noodtoestand uitgeroepen.
Meldpunt voor ondernemers
Ondernemersorganisatie FME heeft een meldpunt geopend voor bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de uitbraak van het coronavirus. Een aantal bedrijven heeft zich al gemeld bij de organisatie.
De meldingen gaan vooral over problemen die ondernemers hebben doordat fabrieken in Wuhan en de rest van China tijdelijk zijn gesloten. "Als wij hier in Nederland iets fabriceren, komen de onderdelen van over de hele wereld, ook uit China", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. "Als de productie terugloopt, ontstaat er op den duur een tekort aan onderdelen of grondstoffen."
FME wil met behulp van het meldpunt in kaart brengen welke problemen bedrijven precies hebben en hoe groot die zijn. "Daarna kunnen we kijken naar mogelijke oplossingen. Zo kunnen ondernemers elkaar misschien wel helpen."
Buitenlandse Zaken: aantal is nog onduidelijk
Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er plannen zijn om komend weekeinde "ruim twintig" Nederlanders terug te halen uit China. Maar een woordvoerder meldt dat het nog niet definitief is dat het om deze vlucht gaat en ook is het exacte aantal mensen nog onduidelijk.
'23 Nederlanders zondag gerepatrieerd'
Er worden zondag 23 Nederlanders met het vliegtuig uit China gerepatrieerd vanwege het coronavirus. Dat meldt het Belgische persbureau Belga op basis van een gezamenlijke persconferentie van de Belgische ministers van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken.
Het repatriëringsvliegtuig vertrekt vanavond vanuit Parijs naar China. De Nederlanders vliegen samen met twaalf Belgen, vijf Tsjechen, elf Denen en twee Slowaken terug.
Voordat de passagiers aan boord gaan, zullen ze worden gecontroleerd door artsen. Bij terugkomst in Europa gaan ze mogelijk in quarantaine.
Eerste coronabesmetting in Zweden vastgesteld
Ook in Zweden is nu het coronavirus vastgesteld. De nationale gezondheidsautoriteit meldt dat het gaat om een vrouw die in het ziekenhuis van Jönköping ligt. Ze was een week geleden teruggekeerd uit de regio Wuhan. Volgens het persbericht is ze niet ernstig ziek.
Eerder werden in Europa al besmetting vastgesteld in Frankrijk (6), Duitsland (5), Italië (2), Verenigd Koninkrijk (2), Rusland (2) en Finland (1).
Toch passagier met corona-symptomen op Franse vlucht
Aan boord van het toestel waarmee eerder vandaag 180 Fransen uit Wuhan werden gehaald, zat toch iemand die mogelijk het coronavirus heeft. Passagiers hadden de toezegging gekregen dat dat niet zo zou zijn. Een van de inzittenden is na aankomst in Frankrijk direct naar een ziekenhuis in Marseille gebracht. De overigen worden twee weken in quarantaine gehouden in een vakantiepark aan de Middellandse Zee.
Leiden gaat studenten uit China terughalen
De Universiteit Leiden haalt vanaf vandaag studenten terug uit China. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van Sleutelstad.nl.
De Leidse nieuwssite meldt dat het gaat om dertien studenten. De kosten van hun evacuatie wordt door de universiteit vergoed.
Toestel met Britse evacués geland
Een chartervlucht met 83 Britten uit Wuhan aan boord is geland op een luchtmachtbasis in Engeland. De Britten worden veertien dagen in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis bij Liverpool.
Ook 27 inwoners van andere EU-landen werden met het toestel uit de zwaar getroffen Chinese stad geëvacueerd. Zij vliegen door naar Spanje, waar ze worden opgevangen door vertegenwoordigers van hun eigen land.
Onrust onder ziekenhuispersoneel in Hongkong
Een vakbond voor medisch personeel in Hongkong dreigt met een staking als de overheid van de stadstaat de grens met het Chinese vasteland niet sluit. Ze willen dat de overheid meer doet om het coronavirus te bestrijden.
Bestuurder Carrie Lam gaat niet op de eisen in. De duizenden artsen, verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel gaan nu stemmen over de staking. In Hongkong is bij twaalf mensen een coronabesmetting vastgesteld.
Nederlands stel in Finland etmaal afgezonderd
Twee Nederlandse toeristen worden 24 uur geïsoleerd om te controleren of ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat meldt RTL Nieuws, dat met een van de twee sprak. Toon (61) en zijn vriendin Marjon (59) zaten maandag urenlang in een busje met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld. "Mocht het inderdaad corona zijn, dan zijn we er in elk geval vroeg bij. En anders, dan is er niets aan de hand", zegt Toon. "Wij hebben in ieder geval na morgen uitsluitsel."
Ook de publieke omroep van Finland meldt de quarantaine van de Nederlanders. Ze zitten in Lapland.
Tien miljoen voor onderzoek
De Europese Unie trekt tien miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek naar het nieuwe coronavirus. Het doel is om meer te weten te komen over hoe het virus zich ontwikkelt zodat beter kan worden bepaald wat de beste voorzorgsmaatregelen zijn. Ook moet het onderzoek meer duidelijk maken over de manier waarop het virus zich verspreidt.
Geen maatregelen bij viering Chinees Nieuwjaar Rotterdam
Bij de viering van Chinees Nieuwjaar in Rotterdam dit weekend hoeven geen extra maatregelen te worden genomen. Een van de hoogtepunten van het feest is de leeuwenparade zaterdag. "In Nederland zijn nog geen besmettingen dus we nemen ook geen bijzondere voorzorgsmaatregelen", laat de organisator weten. "De Chinese gemeenschap volgt de berichtgeving natuurlijk op de voet, maar bij de viering zullen we geen aandacht besteden aan de wereldwijde corona-uitbraak."
Rusland niet bang voor verdere verspreiding coronavirus
De twee mensen die in Rusland ziek zijn geworden van het coronavirus zijn stabiel. Het gaat om twee Chinese burgers. De Russische autoriteiten zeggen dat er geen risico is dat het coronavirus zich verder in het land verspreid heeft.
Vraag naar olie flink gedaald door uitbraak virus
De wereldwijde vraag naar olie is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus fors gedaald. Dat komt doordat veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten van en naar China hebben geschrapt. De activiteiten van Chinese raffinaderijen zouden afgelopen week al met 15 procent zijn gedaald.
Het is nog onduidelijk hoeveel impact het virus uiteindelijk zal hebben op de Chinese economie en daarmee ook op de wereldeconomie.
Eerste besmetting in Rusland
Het coronavirus is nu ook opgedoken in Rusland. Dat meldt Russia Today. De besmetting komt een dag nadat Moskou de grens met een deel van China heeft gesloten.
Rusland schrapt per direct vrijwel alle vluchten van en naar China.
Het Rode Kruis schaalt hulp op
Het Rode Kruis gaat de hulp aan China opschalen naar aanleiding van de internationale noodsituatie die is uitgeroepen door de WHO. Zo gaat het Chinese Rode Kruis hulpgoederen geven aan mensen die in quarantaine zitten. Ook zal de kwaliteit van gedoneerde spullen zoals mondkapjes en ontsmettingsmiddel streng worden gecontroleerd.
Het Rode Kruis maakt zich alvast op voor een mogelijke uitbraak in Mongolië. Daar organiseert de hulporganisatie workshops over hoe je besmetting kunt voorkomen. Ook hebben ze 7000 waterzuiveringstabletten geleverd aan het Ministerie van Volksgezondheid en verschillende vervoersinstanties.
Passagiers cruiseschip reageren na tumult over coronavirus
Het schip in Italië met ruim 6000 opvarenden was enkele uren afgesloten van de buitenwereld, omdat van twee Chinese toeristen werd gedacht dat ze mogelijk het virus hadden. Hoe hebben de passagiers dit ervaren?
Chinese voetbalvrouwen in quarantaine
De Chinese voetbalvrouwen zitten in quarantaine in een hotel in Brisbane. Het team is in Australië om zich te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen.
De Australische autoriteiten hebben het team bij aankomst met klem verzocht zich te isoleren om de kans op verspreiding van het coronavirus te verkleinen. De 32 teamleden van de Chinese selectie, waaronder spelers en coaches, zijn ongeveer een week geleden in Wuhan geweest. Niemand van het team vertoont tekenen van een besmetting, aldus de Chinese voetbalbond.
Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd het Olympische kwalificatietoernooi van de Aziatische competitie verplaatst van Wuhan naar Nanjing en later naar Sydney.
De quarantaine duurt nog tot woensdag. Donderdag spelen ze hun eerste wedstrijd tegen Thailand.
Eerste toestel met Franse evacués geland
De eerste 200 Fransen zijn geëvacueerd uit Wuhan. Hun toestel is geland op een militair vliegveld in Istres, vlakbij Marseille. Ze worden naar een vakantiepark in de buurt gebracht. Daar zullen ze de komende veertien dagen in quarantaine zitten. Er is zo'n 50 man medisch personeel ter plaatse om de gezondheid van de evacués in de gaten te houden.
Bouw Chinese noodziekenhuizen te volgen via livestream
Besmette patiënten VK waarschijnlijk Chinees
Volgens een correspondent van The Guardian worden de twee besmette patiënten in het VK behandeld in Newcastle.
Volgens een Brits persbureau zou het gaan om een Chinese familie.
Facebook treedt op tegen nepnieuws
Facebook gaat nepnieuws over het coronavirus actief verwijderen. Dat maakt het bedrijf in een blog bekend. Het is een uitzondering op het beleid van Facebook. Normaal proberen ze de verdere verspreiding van valse medische berichten tegen te gaan door zoekresultaten te beperken en bepaalde advertenties te weren.
Nu gaat het bedrijf de berichten die in strijd zijn met informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie van het platform verwijderen. Daarbij concentreert Facebook zich op berichten die behandeling en het nemen van voorzorgsmaatregelen ontmoedigen.
Noodtoestand in Italië
Meer dan 9800 besmettingen in China
Het aantal bevestigde besmettingen in China is opgelopen tot 9809. Van deze mensen zijn er 1527 in kritieke toestand. Er worden 15.238 mensen in China getest op het virus. Dat maakten de Chinese autoriteiten bekend.
Nederlanders uit Wuhan veertien dagen in quarantaine
De Nederlanders die komend weekend worden geëvacueerd uit Wuhan moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. "Dat is een voorwaarde om mee terug te komen", zei minister Bruins van Medische Zaken bij aankomst bij de ministerraad.
Als hun huis daarvoor geschikt is mag dat gewoon thuis. Aanvankelijk werd er rekening mee gehouden dat de Nederlanders in quarantaine in Frankrijk de incubatietijd van het virus zouden moeten uitzitten.
Ze komen waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag op een Frans vliegtuig naar Europa.
Update kaart: twee besmettingen in VK
Ook twee besmettingen in VK
Twee mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn positief getest op het coronavirus. Het gaat om twee leden van dezelfde familie. Ze worden in quarantaine gehouden en krijgen specialistische medische hulp.
Er is niet bekend gemaakt welke nationaliteit de twee hebben en waar ze het virus zouden hebben opgelopen. Er worden tests uitgevoerd om te kijken of er meer mensen besmet zijn met het longvirus.
Het Verenigd Koninkrijk is hiermee het vijfde Europese land waar het coronavirus is vastgesteld. Al eerder waren er besmettingen in Italië, Duitsland, Frankrijk en Finland.
In deze landen zijn er besmettingen met het coronavirus vastgesteld
Twee besmettingen in Italië, maar 'geen reden tot paniek'
Het aangescherpte reisadvies 'zegt nogal wat', volgens minister Blok
Minister Blok werd voor aanvang van de ministerraad gevraagd naar het gewijzigde reisadvies voor China.
Blok: "Het reisadvies voor Hubei, de provincie die het meest getroffen is, is rood. Dat betekent: niet heengaan. Voor de rest van China is het reisadvies oranje. Dat betekent: alleen reizen als het echt noodzakelijk is; dat zegt nogal wat. Het reisadvies kan nog verder aangescherpt worden. Dus ik raad mensen aan om dat te blijven volgen."
Over de Nederlanders daar zei hij: "Onze inzet is, om samen met andere Europese landen, het mogelijk te maken dat Nederlanders in Hubei een van de komende dagen het land kunnen verlaten."
Chinese dorpen organiseren hun eigen 'lockdown'
Steeds meer mensen geëvacueerd uit China
Het Verenigd Koninkrijk zegt als het nodig is een tweede vliegtuig naar Wuhan te sturen om Britse evacués op te halen. Vanmiddag wordt het eerste toestel met 83 Britten in Engeland verwacht.
Steeds meer landen halen hun burgers en diplomaten terug uit China.
Zo zijn er al honderden Zuid-Koreanen teruggevlogen met een gecharterd toestel. Zij kwamen vanochtend aan en werden met spandoeken verwelkomd.
Japan heeft al een derde vlucht gestuurd om burgers te evacueren uit het besmette gebied. Inmiddels zijn er 565 Japanners teruggehaald. Waarschijnlijk zal er de komende dagen een vierde toestel vertrekken om de laatste Japanners op te halen.
Andere landen zijn nog druk bezig met het voorbereiden van evacuaties. Zo zouden er komend weekend ruim twintig Nederlanders met hun familieleden worden teruggehaald. Ook Duitsland probeert negentig burgers uit China weg te krijgen.
Zo worden besmette patiënten in Peking opgevangen
Ook buiten Wuhan worden in ziekenhuizen waar mensen worden opgevangen maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zoals hier in Peking.
Ook RwandAir schrapt vluchten van en naar China
Naast Kenya Airways heeft ook RwandAir aangekondigd om vluchten van en naar China op te schorten. Het gaat om de lijn tussen de Rwandese stad Kigali en de Chinese stad Guangzou. Ook Pakistan kondigt aan om voorlopig niet meer van en naar China te vliegen.
Gisteren namen meerdere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France KLM en Egyptair, hetzelfde besluit.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het niet nodig is om het vrije verkeer van mensen en goederen tussen landen te beperken in verband met het coronavirus. Volgens de WHO helpt zo'n maatregel waarschijnlijk niet tegen de verspreiding van het virus. Ook wordt het dan moeilijker om landen te hulp te schieten. Het zou bovendien een negatief effect kunnen hebben op de wereldeconomie.
Nederlandse in quarantaine in Hongkong
De Nederlandse Xiangxia zit in verplichte quarantaine in Hongkong, de stad waar ze woont en werkt. Een week geleden reisde ze naar Shanghai om daar Chinees Nieuwjaar te vieren. Eenmaal terug in Hongkong bleek die reis nogal wat consequenties te hebben, schrijft 1Limburg.
Ze moest van haar werkgever veertien dagen in quarantaine om te voorkomen dat ze het virus zou kunnen verspreiden. "Dat betekent dat ik nu nog tien dagen in mijn appartement moet blijven en geen contact mag hebben met mensen", vertelt ze.
Xiangzia is niet bang dat ze al besmet is of alsnog het virus op zal lopen. "Ik maak me er niet heel erg druk om, want ik zorg voor goede hygiëne en dat ik niet op drukke plaatsen kom."
Kenya Airways stopt met vluchten naar China
Kenya Airways is als eerste grote Afrikaanse luchtvaartmaatschappij gestopt met vluchten van en naar China.
De WHO heeft de situatie rond het coronavirus gisteravond als internationale noodsituatie bestempeld om landen met een zwakkere gezondheidszorg te beschermen. Daarmee worden onder andere landen in Afrika bedoeld.
Jaap van Dissel, Hoofd Infectieziektebestrijding van het RIVM zei gisteravond in Nieuwsuur: "Als het virus in Afrika vat krijgt, is het erg moeilijk te stoppen. Zo'n noodsituatie helpt om fondsen vrij te maken om die landen te helpen."
Terug naar Wuhan
Ondertussen worden er ook mensen terug naar Wuhan gebracht. De Chinese autoriteiten hebben vliegtuigen naar Thailand en Maleisië gestuurd om daar mensen op te halen.
VS en Japan raden burgers af naar China te reizen
De Verenigde Staten raden Amerikanen af om naar naar China te vliegen. Het reisadvies voor China is verscherpt naar het hoogste niveau en is nu gelijk aan het advies voor Afghanistan en Irak.
Inmiddels adviseert ook Japan zijn burgers om niet meer naar China te reizen.
Eerste Zuid-Koreanen zijn weer terug uit Wuhan
In Zuid-Korea is een eerste vliegtuig geland met mensen die zijn geëvacueerd uit de Chinese stad Wuhan. Er waren bijna 400 mensen aan boord. Eén passagier mocht op het laatste moment niet mee, vanwege een te hoge temperatuur.
De rest zou niet zijn besmet met het virus. Toch worden achttien mensen naar het ziekenhuis gebracht. De anderen gaan naar opvangcentra. Daar moeten ze veertien dagen in quarantaine blijven.
83 Britten geëvacueerd uit Wuhan
Vanochtend is een vliegtuig met 83 Britten vertrokken uit Wuhan, de stad waar het coronavirus voor het eerst opdook. Aan boord van het toestel zijn ook 27 mensen van andere nationaliteiten.
Het door de Britse autoriteiten gecharterde vliegtuig vertrok om 9.45 uur Chinese tijd en zal rond 13.00 uur aankomen in Engeland.