Een Boeing 777 van KLM op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

KLM gaat weer om Iran en Irak heen vliegen

KLM zegt op dit moment toch weer niet over Iran en Irak te vliegen. Een week geleden, op 23 januari, meldde de maatschappij juist wél weer over die landen te vliegen, omdat uit analyses en info van allerlei instanties bleek dat het weer veilig was.

Maar KLM zegt nu dat er door codeshare-afspraken met Air France en Delta toch niet over Iran en Irak gevlogen kan worden. "Want de Franse en Amerikaanse autoriteiten hebben deze luchtruimen nog niet vrijgegeven voor Franse en Amerikaanse burgers."

Sinds 23 januari heeft KLM wel over Irak gevlogen, richting onder meer Dubai. KLM haalde daartoe de codeshare met Delta van die vlucht af, waardoor de afspraken niet meer golden voor die vlucht. Mensen die via Delta een ticket gekocht hadden konden niet meer mee met KLM en moesten worden omgeboekt.

Voor vluchten richting India, die normaal gesproken over Iran gaan, behield KLM de Delta-codeshare. En daarom werd het luchtruim van Iran vermeden.

Eergisteren verscherpte Frankrijk het advies aangaande vliegen over Irak. KLM moest toen beslissen om van de vluchten naar Dubai en andere bestemmingen in het Midden-Oosten ook de Air France-codeshare af te halen of om toch om het land heen te vliegen. Besloten is dus om voorlopig om te vliegen.

Zorgen onder personeel

Onder cabinepersoneel was bezorgdheid over het vliegen over Iran en Irak, zegt vakbond VNC. Maar volgens KLM heeft de beslissing niks te maken met zorgen onder medewerkers. De maatschappij zegt ook dat het geen veiligheidskwestie is en dat er in principe over de landen gevlogen kan worden.

Voor die analyse gebruikt KLM informatie van Nederlandse inlichtingendiensten en ministeries, de Duitse en Britse overheid en het Europese agentschap voor luchtvaartveiligheid.

Raketten

Op 8 januari besloot KLM niet meer boven Iran en Irak te vliegen, nadat Iran raketten had afgevuurd op Amerikaanse militaire bases in Irak, en de Iraanse luchtafweer een toestel van Ukraine International Airlines boven Teheran per ongeluk had neergehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl