Oorzaak crash Bryant nog onbekend, piloot wilde klimmen om slecht zicht
De helikopter waarmee basketballegende Kobe Bryant zondag verongelukte, daalde met een snelheid van 36 kilometer per uur voordat hij de grond raakte. Door de harde klap kwamen brokstukken tot bijna 200 meter in de omtrek neer, zegt de Amerikaanse transportveiligheidsautoriteit NTSB.
De oorzaak van het ongeluk is nog altijd onbekend. Het is ook niet duidelijk of de piloot een noodlanding wilde maken. De Sikorsky S-76B had geen apparatuur die aangeeft hoe de grond eruitziet. De NTSB heeft in 2004 al een aanbeveling gedaan om dit type helikopters verplicht met zo'n systeem uit te rusten. De luchtvaartautoriteit FAA heeft die aanbeveling niet overgenomen, zei een NTSB-woordvoerder tegen CNN.
De helikopter vloog zondagmorgen op een hoogte van bijna 700 meter toen het contact met de luchtverkeersleiding verloren ging. Net daarvoor had de piloot gezegd dat hij iets wilde klimmen om bewolking te ontwijken. Toen de luchtverkeersleiding om uitleg vroeg, kwam er geen reactie. Twee minuten later kwam bij alarmcentrale 911 het bericht binnen dat een helikopter was neergestort.
ABC News kreeg een opname in handen van een deurbelcamera van een huis in de buurt van de rampplek. Daarop zou het geluid van de helikopter te horen zijn kort voordat hij neerstortte.
Op 50 seconden is het lawaai van de helikopter plots niet meer te horen:
Bryant was zondagochtend met zijn dochter Gianna (13) en zes andere passagiers onderweg naar een basketbalwedstrijd. Alle passagiers en de piloot kwamen om. Vier van hen zijn met hulp van vingerafdrukken geïdentificeerd, onder wie Bryant. De resten van de vijf anderen worden nog onderzocht.
Het zicht was zondagochtend slecht. De politie van Los Angeles had daarom besloten alle helikopters aan de grond te houden. De piloot kreeg tijdens de vlucht toestemming om door te vliegen, ondanks het plotseling verslechterende zicht. Hij had meer dan 1200 vlieguren ervaring in de helikopter waarin hij vloog.
Beelden van de wrakstukken, kort na de crash: