Kobe Bryant
NOS SportAangepast

Van Bolt tot Obama: iedereen reageert verslagen op overlijden Bryant

De sportwereld heeft met ontsteltenis en verslagenheid gereageerd op het overlijden van basketballegende Kobe Bryant (41). De Amerikaan kwam zondag bij een helikoptercrash in Californië om het leven.

"Ik kan het niet geloven", schrijft atletiekicoon Usain Bolt op Twitter. Voormalig skiester Lindsey Vonn reageert verslagen. "Ik heb hier geen woorden voor. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?"

Michael Jordan, net als Bryant een van de beste basketballers ooit, is geschokt. "Kobe was als een broertje voor mij. We spraken vaak met elkaar. Ik ga die gesprekken missen", aldus de voormalige ster van de Chicago Bulls.

Fans komen in Los Angeles bij elkaar om de basketballer te herdenken:

Fans in diepe rouw om overlijden basketballegende Kobe Bryant

Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageerde op Twitter, evenals zijn voorganger Barack Obama. "Kobe was een legende", aldus Obama, die ook Bryants dochter Gianna memoreert die eveneens in de helikopter zat en is omgekomen.

In de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gaan de wedstrijden vooralsnog door. Wel staat het de teams vrij op hun eigen manier stil te staan bij de dood van Bryant.

Zo eerden de spelers van Toronto Raptors en San Antonio Spurs Bryant door in de beginfase van het duel de schotklok, die aangeeft dat een ploeg 24 seconden heeft om te schieten, te laten aflopen zonder iets te doen. Het laatste rugnummer van Bryant was 24.

De wedstrijd tussen Denver Nuggets en Houston Rockets begon met een minuut stilte.

Veel (oud)-basketballers reageren geschokt op het nieuws van Bryants dood. "Ik ontmoette hem toen hij een jaar of 12 was, ik was vrienden met zijn vader Joe", vertelt Kareem Abdul-Jabbar. Joe Bryant was ook een professioneel basketballer in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.

"Joe was ook mijn concurrent, ik wens hem en zijn vrouw veel sterkte toe", aldus Abdul-Jabbar. "Kobe was een familieman, een ongelooflijke atleet en een inspiratiebron voor velen."

Coach Jim Boeheim, die met Bryant werkte bij het Amerikaanse basketbalteam, noemt hem een van de grootste spelers ooit.

Ook van buiten de basketbalwereld stromen de reacties binnen, van onder anderen de burgemeester van Los Angeles, NFL-ster Tom Brady, voetbalclub FC Barcelona, Oranje-international Georginio Wijnaldum en zangers Justin Bieber en Lenny Kravitz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl