NOS SportAangepast

Basketballegende Bryant (41) komt om het leven bij helikoptercrash

Voormalig basketballer Kobe Bryant is zondagavond op 41-jarige leeftijd om het leven gekomen. Samen met acht andere inzittenden was hij om 19.00 uur Nederlandse tijd betrokken bij een helikoptercrash in het Californische Calabasas, nabij Los Angeles.

De plaatselijke autoriteiten melden dat niemand de crash heeft overleefd en bevestigen dat het om Bryant gaat. Ook zijn 13-jarige dochter Gianna zat in het privétoestel van het icoon van Los Angeles Lakers.

"Dit is als een mokerslag aangekomen in de Verenigde Staten", aldus NOS-correspondente Marieke de Vries die in Langs de Lijn vertelde dat het ongeluk gebeurde terwijl het zeer mistig was.

"Het toestel zou eerst nog hebben gecirkeld boven de stad, waarna het langzaam hoogte verloor en dat zou kunnen duiden op technische problemen", aldus De Vries. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend, de autoriteiten doen onderzoek.

Helikoptercrash Bryant: beelden van de plaats van het ongeluk

Bryant wordt algemeen beschouwd als een van de beste basketballers aller tijden. Hij speelde zijn hele loopbaan voor Los Angeles Lakers, werd met dat team vijf keer NBA-kampioen, was achttienvoudig All Star en won met Amerika in 2008 en 2012 olympisch goud.

In 2016 zette Bryant na een carrière van twintig jaar en een puntentotaal van 33.643 (waarmee hij vierde is op de topscorerslijst aller tijden achter Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone en LeBron James) een punt achter zijn loopbaan.

NOS-basketbalcommentator Erik van Dijk vertelde in Studio Voetbal hoe belangrijk Bryant is geweest voor de sport:

'Kobe Bryant was een icoon van de sport'

Oud-basketballer Geert Hammink, die in de VS speelde bij de Golden State Warriors, roemde in Langs de Lijn Bryants verdiensten op het veld, maar ook zijn persoonlijkheid. "Hij was het gezicht van de NBA."

"Hij kon bijna alles", aldus Hammink. "Van een vrijwel vlekkeloze aanval tot verdedigen. Maar wat hem echt groot maakte was zijn drive, zijn werklust en zijn focus om wedstrijden te winnen."

Na zijn laatste wedstrijd zei Bryant toepasselijk "Mamba out", daarmee verwijzend naar zijn bijnaam The Black Mamba. Toen Barack Obama afscheid nam als president van de Verenigde Staten imiteerde hij Bryant, maar dan met de woorden "Obama out".

's Morgens feliciteerde Bryant James nog

Vanmorgen stuurde Bryant via Twitter nog een felicitatie naar LeBron James, die hem zaterdag op de lijst van topscorers aller tijden van de NBA passeerde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl