Eneco-topman Ruud Sondag en topadviseur Hiroshi Sakuma van Mitsubishi
NOS NieuwsAangepast

'Aandeelhouders Eneco willen dat Mitsubishi praat met slachtoffers dwangarbeid'

De aandeelhouders van Eneco willen dat het Japanse Mitsubishi Corporation in gesprek gaat met Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog dwangarbeid hebben verricht, schrijft Trouw. Eind november werd bekend dat het energiebedrijf voor 4,1 miljard euro wordt verkocht aan Mitsubishi.

Volgens de krant is het oorlogsverleden van het bedrijf nu een onverwachte horde voor die verkoop. Van de aandeelhouders van Eneco (44 gemeenten) moet namelijk minimaal 75 procent goedkeuring geven.

Trouw en ook Follow the Money besteedden al eerder aandacht aan het oorlogsverleden van Mitsubishi. De zaak rond de dwangarbeiders kwam op 16 januari verder aan het rollen in raads- en commissievergaderingen in Den Haag en Rotterdam. De stichting Japanse Ereschulden vroeg daar erkenning, excuses en compensatie van Mitsubishi voor het leed van de dwangarbeiders.

Naar schatting 7300 Nederlanders hebben in Japan gewerkt als dwangarbeider. Zeker 661 van hen deden dat voor mijnen en scheepswerven van het Mitsubishi-concern. Elf van hen zouden nog in leven zijn.

Excuses?

De aandeelhouderscommissie van Eneco zegt tegen de krant dat de zorgen zijn overgebracht aan de vertegenwoordigers van Mitsubishi Corporation en dat aan hen is gevraagd om in contact te treden met de slachtoffers en nabestaanden. Of het Japanse bedrijf dat ook gaat doen, is niet bekend. De aandeelhouderscommissie wil niet zeggen of er ook is gevraagd om excuses of compensatie.

Andere onderdelen van het Japanse concern hebben eerder wel na overheidsdruk of een rechtszaak excuses en compensatie aangeboden. Dat is gebeurd bij Amerikaanse, Koreaanse en Chinese ex-dwangarbeiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl