In de centrale ontvangstruimte werd het nieuws van de overname aan alle Eneco-medewerkers bekendgemaakt
NOS NieuwsAangepast

Energiebedrijf Eneco in Japanse handen

Eneco komt in Japanse handen. Het energiebedrijf wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Eneco is nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten.

De overname betekent dat twee andere consortia achter het net vissen. Dat ging om enerzijds Shell en pensioenfonds PGGM en anderzijds Rabobank en investeerder KKR. De Japanners boden naar verluidt meer. De waarde van Eneco werd geraamd op 3 miljard euro.

Volgens Eneco is het bod van de Japanse combinatie het best voor de gemeenten die aandeelhouder zijn en voor de medewerkers. De overname zal niets veranderen aan de werkgelegenheid of aan de arbeidsvoorwaarden, stelt het bedrijf. Dat was een voorwaarde voor de overname. Ook blijft het hoofdkantoor in Rotterdam. Mitsubishi en Chubu hebben die garanties voor vijf jaar gegeven.

De huidige topman van Eneco, Ruud Sondag, zal aftreden nadat de overname is afgerond. Wel blijft hij bij het bedrijf betrokken als adviseur. Het is nog niet bekend wie de nieuwe topman of topvrouw wordt, wel dat het een Nederlander blijft.

Nieuwe kopers

Mitsubishi Corporation is een industrieel conglomeraat dat tien verschillende takken onder zich heeft die zo goed als alles beslaan wat er te maken valt. Een van die groepen bouwt bijvoorbeeld auto's, een andere groep bouwt windmolens en energieopslag. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers.

De andere koper, Chubu, is het derde grootste energiebedrijf van Japan, met ruim 10 miljoen klanten.

Met de aankoop van Eneco wil het consortium zijn positie op de energiemarkt en bij de energietransitie in Europa uitbouwen. Mitsubishi werkt al sinds 2012 met Eneco samen bij de bouw van windmolenparken. In Duitsland bouwt het bedrijf aan een van Europa's grootste batterijopslagprojecten.

De verkoop moet de komende maanden nog goedgekeurd worden door de 44 gemeenteraden. De gemeenten stemden eerder al in met het verkopen van het energiebedrijf. Als 75 procent van de aandelen instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl