NOS NieuwsAangepast

Rutte na bijeenkomst met gedupeerden fiscus: 'Ik heb een traan gelaten'

Premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën hebben ouders hun excuses aangeboden voor de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. In Rijswijk spraken ze ruim vier uur met zo'n 300 gedupeerde ouders.

"Ik heb een traan gelaten", zei Rutte, zichtbaar aangedaan, na afloop van de gesprekken:

Rutte emotioneel op bijeenkomst met gedupeerden fiscus

Vooraf zei de premier al dat hij de boosheid van de getroffen ouders begreep. Rutte gaf aan dat hij als minister-president een paar grote dossiers heeft gehad, die veel impact op hem hadden. "Dat waren er tot nu toe twee: MH17 en Groningen. Dit begint wel in die buurt te komen." De premier denkt niet dat excuses en een luisterend oor de geleden schade kunnen goedmaken. Hij denkt ook niet het vertrouwen op korte termijn terug te winnen. "Niet in een week."

Onder de aanwezigen waren ouders uit de 'CAF11'-zaak die al een compensatie hebben gekregen. Een deel van hen vindt die compensatie niet voldoende.

Maar er was in Rijswijk ook een veel grotere groep die nog geen compensatie heeft gekregen. Er gingen ook uitnodigingen naar ouders die inzage in hun dossier hebben gevraagd en andere mensen die te kennen hebben gegeven dat ze zijn gedupeerd.

56.000 euro

Vooraf zeiden de ouders te hopen dat er voor het eerst echt naar hen geluisterd zou worden, dat er excuses zouden komen en dat er misschien wel een oplossing zou komen voor de financiële schade die ze hebben geleden.

"Ik ben net onder bewind vandaan", zei Saskia Gantvoort voor ze het gebouw binnenging. Ze moest bij elkaar 56.000 euro terugbetalen. "Ik verwacht in ieder geval bevestiging dat ik niet de fraudeur ben. Dat betekent voor mij al heel veel."

"Ik wil meer dan sorry", zei Nazmiye Yigit-Karaduman. "Niet alleen sorry in woorden, ook sorry in daden. 30.000 euro heeft het ons gekost." Yigit-Karaduman zat ook vijf jaar zonder werk en zonder kinderopvang. "De schade is gewoon groot."

Excuses hebben de ouders gekregen, bleek na afloop dus. Er is echt naar hen geluisterd, zeiden verschillende ouders. Maar toezeggingen over een snelle oplossing deed Rutte niet. En dat is voor veel ouders een frustrerende boodschap.

Mogelijk veel meer gevallen

De uit de hand gelopen aanpak van veronderstelde fraude met kinderopvangtoeslagen door de Belastingdienst heeft de afgelopen jaren veel ouders in grote moeilijkheden gebracht. Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen werden ten onrechte aangemerkt als fraudeurs en moesten enorme bedragen terugbetalen.

Eind deze maand wordt het tweede rapport verwacht van de commissie-Donner, die onderzoek doet naar de toeslagenaffaire. De verwachting is dat dat nog veel meer gevallen oplevert van ouders die ten onrechte van fraude zijn beschuldigd, zei minister Hoekstra eerder deze maand.

Volgens de minister heeft de Belastingdienst het hele jaar nodig om in al die gevallen te bepalen wat er is gebeurd en hoe dat wordt rechtgezet. "Het is een heel complexe puzzel, de commissie-Donner is nog bezig en ik vind het heel belangrijk dat we dit zorgvuldig doen. Dat betekent ook dat we hier nog een lange tijd mee bezig zullen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl