'Bonafide' handelsplatform voor honden moet illegale fok remmen

Er moet een einde komen aan de illegale fok en handel in pups. Dat vinden dierenartsen, de Dierenbescherming en hondenfokkers. Ze hebben het platform FairDog opgericht, dat een betrouwbaar aanbod moet garanderen. Over twee jaar moeten potentiële kopers daar terechtkunnen.

Malafide handel in honden is volgens de sector een groot probleem. Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 150.000 gekocht. Een groot deel daarvan is goedkoop, afkomstig uit Oost-Europa en ziek.

'Gezond en sociaal'

Ook in Nederland zitten fokkers die de markt letterlijk verzieken. De consument moet op FairDog met een gerust hart een gezonde pup kunnen vinden. Fokkers kunnen bij FairDog terecht voor hulp en advies.

"Als je een hond neemt dan wil je gewoon een leuke hond hebben en daar zorgeloos van kunnen genieten", zegt Piko Fieggen van de Dierenbescherming. "Het doel is dat we in Nederland straks alleen nog maar gezonde en sociale honden hebben."

Het zijn toch vaak de hondjes uit het Oostblok die gewoon niet gezond zijn.

Dierenarts Mijntje de Beer

Baasjes in spe weten volgens Fieggen vaak niet waar je een goede hond kunt halen. Ga je voor een rashond of juist een buitenlandse zwerfhond? En waar moet je dan op letten? Hondenkopers zien door de bomen al snel het bos niet meer.

Daarom komt er een keurmerk met kwaliteitscriteria voor honden die straks op FairDog worden aangeboden. Daarbij wordt onder meer gekeken naar gezondheid, gedrag en fokmethode. Honden uit het buitenland worden extra gecontroleerd op bijvoorbeeld infectieziekten.

Socialisatie

Dierenarts Mijntje de Beer ziet in haar praktijk in Boxtel een aantal keer per week fokhonden met problemen. "Het zijn toch vaak de hondjes uit het Oostblok die gewoon niet gezond zijn, die parasieten bij zich dragen of bepaalde bacteriën en virussen."

Ze zijn vaak goedkoop in aanschaf, maar kosten al snel een vermogen bij de dierenarts. Ook socialiseren zieke dieren een stuk moeilijker, zegt De Beer. "Je gaat niet met een pup die aan de diarree is naar een puppycursus. Je gaat niet met een hoestende pup lekker wandelen. Zo raken ze al snel achter in hun ontwikkeling."

Er wordt vermeerderd in plaats van dat men probeert om het ras te verbeteren.

Hondenfokker Linda Wouters

Ook hondenfokker Linda Wouters is voor een keurmerk. "Er moet een screening komen die zoden aan de dijk zet", zegt ze. "De Franse bulldog bijvoorbeeld is een ras waar zo veel problemen in zitten. Er wordt heel vaak maar wat gedaan; er wordt vermeerderd in plaats van dat men probeert om het ras te verbeteren."

Zelf fokt ze Franse bulldogs. Allemaal hebben ze onder meer problemen met ademhaling en met de wervelkolom:

Hondenfokker: Illegale fok zorgt voor vreselijke afwijkingen

"Maar", benadrukt Piko Fieggen van de Dierenbescherming nog wel: "Ook al voldoet een hond straks aan al die criteria, het blijven levende dieren en die kunnen nou eenmaal ziek worden en doodgaan. Wij willen in ieder geval proberen de start van de hond zo goed mogelijk te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl