Akita
NOS NieuwsAangepast

'Geen brede bek, maar een spitse snuit: Akita hoort niet op de lijst'

Het is niet terecht dat de akita op de lijst met gevaarlijke honden staat. Dat zegt Irma Jansen van de vereniging voor Japanse rashonden Nippon Inu. "Een akita is zo gevaarlijk als zijn eigenaar, zoals bij alle honden."

Gisteren maakte staatssecretaris Van Dam bekend dat de eigenaren van 21 gevaarlijke hondenrassen worden verplicht een cursus te volgen met hun hond. Ook moet er een meldpunt komen voor ernstige gevallen van hondenagressie.

Zwijnen en beren

De akita hoort bij die gevaarlijke soorten, tot ongenoegen van Jansen. "Hij is op de lijst terechtgekomen omdat akita's rond het eind van de achttiende eeuw in Japan als vechthond werden gebruikt. Ze hielpen bij de jacht op groot wild, zoals herten, zwijnen en beren."

Een akita is dus een jachthond en geen vechthond, zegt Jansen. "Hij heeft helemaal geen uiterlijke kenmerken van een vechthond. Hij heeft bijvoorbeeld geen brede bek, maar een spitse snuit. Daarom werd hij in Japan destijds gekruist met bijvoorbeeld Duitse dogs. Na tientallen jaren zijn ze daarmee gestopt en zijn ze de akita weer terug gaan fokken tot het oorspronkelijke ras."

Vreemd dat een hond geen tweede kans krijgt, maar zijn eigenaar wel.

Irma Jansen van hondenrasvereniging Nippon Inu

De staatssecretaris wil dat gemeenten gevaarlijke honden mogen verbieden in bijvoorbeeld speeltuinen of parkjes. "Wij staan achter verantwoord huisdierenbezit, maar het probleem is dat akita's nu altijd aangelijnd en gemuilkorfd moeten worden", zegt Jansen.

"Ook geldt voor akita's de 'one strike out'-regel, wat betekent dat ze na één bijtincident geëuthanaseerd moeten worden. De hond krijgt dus geen tweede kans, terwijl de hondenbezitter die wel krijgt. Dat klopt niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl