Een zoekactie in de gevangenis van Alphen aan den Rijn
NOS Nieuws

Fors meer zoekacties in gevangenissen

Justitie zet steeds vaker zwaar geschut in bij acties in gevangenissen. De inzet van het landelijk bijstandsteam, dat doorgaans wordt opgeroepen voor opstanden of grote zoekacties, is in drie jaar tijd meer dan verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd.

Het ministerie van Justitie zegt dat de stijging vooral te maken heeft met een toename van het aantal grote zoekacties in gevangenissen. "Daarvoor worden wij vaker gebeld", zegt Anne van de Veen van de eenheid. Soms heeft dat te maken met filmpjes die opduiken van feestende gedetineerden.

"En er is sinds kort een nieuwe wet van kracht, die het binnensmokkelen van verboden spullen strafbaar maakt", zegt Van de Veen. Volgens Justitie is het niet zo dat er meer opstanden binnen de muren van gevangenissen zijn.

Inzet landelijk bijstandsteam in gevangenissen (bron: ministerie van Justitie)

Jaar: Aantal:
2016 33
2017 61
2018 97
2019 118 (tot 1 december)

Elke gevangenis heeft al een eigen intern bijstandsteam, maar er kan opgeschaald worden als dat nodig is. Volgens directeur Cees Niessen van de gevangenis in Alphen aan den Rijn is het vooral handig als een team van buiten komt. "Zij zijn hier echt in gespecialiseerd. Voor hen is het dagelijks werk, onze eigen mensen doen het erbij. Zo kunnen wij er van leren en kunnen we ook zoveel mogelijk vinden."

Begin deze maand werden de cellen van de gevangenissen in Zutphen en Grave nog ondersteboven gekeerd op zoek naar telefoons en drugs. De inrichting in Brabant was daarom dagenlang dicht voor bezoekers.

Bij een zogeheten 'spitactie' door het landelijk bijstandsteam gaat het er grondig aan toe:

Steeds meer celinspecties

Toch erkent gevangenisdirecteur Niessen dat het een kat-en-muisspel blijft. "Gevangenen worden steeds slimmer. Maar wij ook. En daarom willen wij zoveel mogelijk inspecteren."

Gevangenissen zoeken steeds naar nieuwe manieren om smokkel tegen te gaan. Zo komt er in Alphen een stevig net te hangen boven de luchtplaats. Dat moet voorkomen dat er spullen over de muur worden gegooid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl