NOS Nieuws

Italiaanse Serie A krijgt veel kritiek op antiracismecampagne met apen

Op sociale media wordt veel kritiek geuit op een nieuwe antiracismecampagne van de Serie A, de hoogste Italiaanse voetbalcompetitie. De campagne bestaat uit drie schilderijen van apen in verschillende kleurcombinaties.

Veel mensen zeggen dat de Serie A op die manier juist "racisme bevordert, in plaats van bestrijdt", meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Ook zou deze campagne juist laten zien "wat het probleem van racisme in Italië inhoudt".

De maker van de schilderijen is kunstenaar Simone Fugazzotto, die vaker chimpansees tekent. Hij zegt dat de Senegalese Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly hem heeft geïnspireerd. De voetballer was vorig jaar doelwit van racisme tijdens een wedstrijd tegen Internazionale.

'Gelijkheid en broederschap'

Fugazzotto noemt de aap een 'metafoor voor de mens'. "Waarom niet stoppen met het censureren van het woord 'aap' in het voetbal, maar het concept omdraaien en in plaats daarvan zeggen dat we uiteindelijk allemaal apen zijn?", zegt de kunstenaar. "Het belangrijkste is om een concept van gelijkheid en broederschap te krijgen."

De tekeningen van de apen worden opgehangen bij de ingang van voetbalstadions in Italië. De eerste schilderijen zijn gepresenteerd in de hal van het hoofdkantoor van de Serie A in Milaan.

In mei deelde Fugazzotto zijn tekeningen al op Instagram:

Hoewel dat dus een oud bericht is, zijn er vandaag veel nieuwe reacties onder geplaatst. Iemand zegt dat "hij het juist erger maakt", een ander noemt het "de meest mislukte antiracismecampagne die hij ooit heeft gezien".

Er zijn ook mensen die er juist vol lof over spreken, het "een prachtige boodschap" noemen en trots zijn op de kunstenaar en zijn werk.

Groot probleem

Rond de Italiaanse voetbalvelden is er al langer sprake van racisme. Ook de voetbalbond bevestigt dat het een "ernstig probleem is waar de afgelopen jaren te weinig aan is gedaan. Dit seizoen waren er meerdere racistische incidenten, waaronder met Brescia-speler Mario Balotelli en Romelu Lukaku, die bij Internazionale speelt.

Vorige maand schreven twintig clubs uit de Serie A een open brief waarin zij opriepen om iets te doen aan het racisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl