Brescia-spits Mario Balotelli kreeg onder anderen van fans van Hellas Verona racistische verwensingen naar zijn hoofd EPA

De twintig clubs uit de Serie A hebben een open brief geschreven waarin ze oproepen om nu eindelijk iets te doen tegen het racisme binnen het Italiaanse voetbal. De clubs schrijven dat ze de handen ineen willen slaan om een einde te maken aan de reeks van racistische incidenten in voetbalstadions.

De brief is gericht aan iedereen die van Italiaans voetbal houdt. "We moeten erkennen dat we een serieus probleem hebben met racisme. Een probleem waar we de afgelopen jaren te weinig tegen hebben gedaan", schrijven de clubs.

"De beelden van spelers die racistisch worden bejegend in het Italiaanse voetbal zijn dit seizoen door de hele wereld bekeken en besproken, tot schaamte van ons allemaal. Niemand zou ooit slachtoffer mogen zijn van racisme, binnen of buiten het voetbal, en we kunnen er niet langer over zwijgen of wachten tot het op magische wijze verdwijnt", staat in de brief.

De clubs hebben de afgelopen weken met de Serie A, de Italiaanse voetbalbond en internationale experts gesproken over maatregelen tegen racisme. De Lega Serie A, de organisator van de Italiaanse competitie, zal nu het voortouw nemen voor een uitgebreid en robuust anti-racismebeleid en strengere wetten en regels, zo schrijven de clubs.

Het Italiaanse voetbal heeft dit seizoen geregeld te maken met racistische incidenten. Onder anderen Mario Balotelli (Brescia) en Romelu Lukaku (Internazionale) waren daarvan het slachtoffer.

De twintig clubs uit de Serie A nemen stelling tegen racisme NOS

STER reclame