Regeringsleiders spreken af: EU in 2050 klimaatneutraal
De Europese regeringsleiders hebben afgesproken dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Alleen Polen, dat voor elektriciteit sterk afhankelijk is van kolencentrales, doet voorlopig nog niet mee.
Het land onderschrijft het doel, maar moet thuis de politieke discussie nog voeren of de doelen haalbaar zijn. Volgend jaar zomer laten de Polen weten of ze alsnog mee willen doen. "Ze moeten nadenken of het allemaal gaat lukken", vatte premier Rutte het na afloop van de vergadering samen. "Met name Polen moet z'n economie die op kolengestookte centrales is gebaseerd ingrijpend veranderen."
De voorzitter van de Europese Raad, de Belg Michel is blij met het resultaat, dat omstreeks half twee vannacht bekend werd gemaakt. Hij vindt de overeenkomst een enorme steun in de rug van de gisteren gepresenteerde Green Deal. Als de nieuwe voorzitter de zaal uitkomt, zegt hij tegen de NOS: "Ik ben erg tevreden."
Michel ziet een duidelijke stijging in de steun voor het plan: zes maanden geleden waren nog maar acht lidstaten voor, nu is het bijna de hele Unie:
Bondskanselier Merkel is vooral tevreden dat de EU niet verdeeld is. "We gaan met z'n allen vooruit."
De Poolse premier Morawiecki was vannacht eveneens opgetogen. "We bereiken het doel om klimaatneutraal te worden op onze eigen manier. We kiezen alleen zelfstandig een pad om daar te komen."
De regeringsleiders slaagden er lange tijd niet in om hun verschillen te overbruggen. Het ging niet alleen over de vraag of de Poolse kolenmijnen op korte termijn gesloten moeten worden, maar ook over kernenergie. Premier Rutte snapte de zorgen niet van met name Tsjechië en Hongarije. "Kernenergie mag gewoon. Er is geen enkele regel die dat verbiedt."
Uiteindelijk staat dat ook in de conclusies die de regeringsleiders hebben getrokken, waardoor Tsjechië en Hongarije die zeggen kernenergie nodig te hebben om klimaatneutraal te worden, ook akkoord gingen.