NOS Nieuws

Verhitte discussie over klimaat verwacht op EU-top

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De eerste confrontatie over de Green Deal vindt vandaag plaats als de Europese leiders zich over de plannen buigen. Ze zullen niet de vijftig manieren om groen te worden stuk voor stuk bespreken, maar concentreren zich op de vraag of de Europese Unie in het jaar 2050 klimaatneutraal kan zijn.

Het zal een vurige politieke discussie worden aan tafel van de 27 EU-leiders. Het gaat namelijk niet om vrijblijvende woorden, maar om plannen met enorme economische consequenties.

Vooral Polen zal mijnen moeten sluiten, werknemers verliezen hun baan, steden en dorpen dreigen in verval te raken als er geen alternatieve werkgelegenheid komt. Daar wil Polen, met in zijn kielzog Tsjechië en Hongarije voor gecompenseerd worden. Er moet geld op tafel komen en het liefst heel veel.

Extra geld

In juni liepen de gesprekken van de EU-leiders daar al op stuk. Sindsdien zijn er creatieve manieren bedacht door de Europese Commissie om aan extra geld te komen. Alleen de politieke leiders van de drie landen vertrouwen het niet helemaal. Ze willen van de andere landen vanavond in ieder geval horen dat geld uit de nieuwe EU-fondsen niet naar bijvoorbeeld Nederland of Luxemburg gaat.

De discussie is lastig omdat het aan tafel niet over concrete bedragen gaat. Er is nog geen nieuwe begroting voor de Europese Unie. Pas in de loop van volgend jaar zullen daar de eerste knopen over worden doorgehakt. Toch wil de Poolse premier bedragen horen. "Ze willen het liefst dat de helft van al het geld meteen naar Warschau wordt overgemaakt", zegt een betrokken diplomaat.

Het wordt een super politieke discussie

Diplomaat bij EU-top

In de concept-conclusies spreken de leiders over het helpen van landen die het meest getroffen worden door de groene revolutie. Bedragen worden niet genoemd. "Het wordt een super politieke discussie", voorspelt een andere een andere diplomaat. "De Polen hebben het akkoord van Parijs ondertekend om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze hebben dat nog eens bevestigd in Madrid bij de klimaatconferentie en ze hebben ingestemd met het werkprogramma van de nieuwe Europese Commissie waarin staat dat klimaatneutraliteit in 2050 het belangrijkste doel is. Het zou gek zijn om dan nu opeens tegen dat alles te zijn."

De conclusies van de leiders zijn vooral van belang voor de klimaatwet die de Europese Commissie in maart al klaar wil hebben. In die wet staat dat de EU in 2050 klimaatneutraal moet zijn. En op basis van die wet worden vervolgens alle klimaatmaatregelen genomen. Daar is dan alleen een gekwalificeerde meerderheid voor nodig. Anders gezegd: als de wet eenmaal is aangenomen kunnen Polen, Tsjechië en Hongarije de klimaatmaatregelen met z'n drieën niet meer tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl