NOS Voetbal

Messi troeft Van Dijk af en wint Gouden Bal voor zesde keer

Messi wint in Parijs voor de zesde keer de Gouden Bal

Virgil van Dijk heeft in Parijs naast de Ballon d'Or voor de beste voetballer van het jaar gegrepen. De aanvoerder van Oranje eindigde in de door het Franse voetbaltijdschrift France Football georganiseerde verkiezing als tweede achter Lionel Messi. Van Dijk had slechts zeven punten minder dan Messi.

De Argentijnse stervoetballer, die met de Spaanse titel en de derde plek op de Copa América met Argentinië niet eens zo'n geweldig jaar kende, is de opvolger van Luka Modric. De Kroaat zat nu niet eens bij de dertig genomineerden.

Record

Voor Messi is het al de zesde Gouden Bal die hij in zijn trofeeënkast kan zetten. Daarmee is hij de vaakst gelauwerde voetballer in de geschiedenis van de verkiezing die sinds 1956 bestaat.

In 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015 was Messi ook de beste. Generatiegenoot en rivaal Cristiano Ronaldo won de prijs vijf keer. Ronaldo werd dit keer derde, achter Van Dijk.

Toptien verkiezing Ballon d'Or 2019

1. Lionel Messi (Arg, Barcelona)
2. Virgil van Dijk (Ned, Liverpool)
3. Cristiano Ronaldo (Por, Juventus)
4. Sadio Mané (Sen, Liverpool)
5. Mohamed Salah (Egy, Liverpool)
6. Kylian Mbappé (Fra, Paris Saint-Germain)
7. Alisson Becker (Bra, Liverpool)
8. Robert Lewandowski (Pol, Bayern München)
9. Bernardo Silva (Por, Manchester City)
10. Riyad Mahrez (Alg, Manchester City)

Eerder stak Messi de verdediger van Liverpool en het Nederlands elftal al de loef af bij de door de FIFA georganiseerde verkiezing van Voetballer van het Jaar.

De Europese voetbalbond UEFA vond Van Dijk, die met Liverpool de Champions League won en met Oranje de finale van de Nations League haalde en kwalificatie voor het EK afdwong, wel de beste van 2019.

Eerste sinds Bergkamp en Cannavaro

Van Dijk is wel de eerste Nederlander in de topdrie sinds Dennis Bergkamp in 1993 en hij is de hoogst geklasseerde verdediger sinds wereldkampioen Fabio Cannavaro, die zelfs won in 2006.

"Zes keer de Gouden Bal, kom op hé", sprak Van Dijk desgevraagd. "Je moet respect hebben voor die grootsheid."

Van Dijk tweede bij Ballon d'Or: 'Nooit verwacht hier ooit op het podium te staan'

"Om eerlijk te zijn heb ik nooit gedacht in aanmerking te komen voor de Gouden Bal", vervolgde hij. "Mijn carrière was anders dan die van de winnaar, ik moest hard werken en lang wachten. Ik was er dichtbij."

In totaal waren vijf Nederlandse voetballers genomineerd voor de Gouden Bal. Frenkie de Jong (11de) eindigde net buiten de toptien. Matthijs de Ligt werd 15de, Georginio Wijnaldum 26ste en Donny van de Beek 28ste.

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic werd geklasseerd als 20ste.

De Ligt wint Kopa-trofee

De Ligt werd eerder op de avond wel uitgeroepen tot talent van het jaar. Hij ontving de Raymond Kopa-trofee, voor de beste speler onder 21 jaar, uit handen van de winnaar van vorig jaar, Kylian Mbappé.

De Ligt verkozen tot talent van het jaar bij Ballon d'Or-verkiezing

De Ligt kreeg van de stemgerechtigde bondscoaches, aanvoerders van nationale teams en journalisten de voorkeur boven Jadon Sancho (Borussia Dortmund) en João Félix (Atlético Madrid).

Als aanvoerder van Ajax werd De Ligt landskampioen, won de KNVB-beker en kopte zijn ploeg in Turijn tegen zijn huidige werkgever Juventus naar de halve finales van de Champions League. In die halve finale tegen Tottenham Hotspur maakte hij het openingsdoelpunt in Amsterdam, al bleek dat uiteindelijk niet voldoende om de eindstrijd te bereiken.

Met Oranje bereikte De Ligt bovendien de finale van de Nations League en plaatste hij zich voor het EK van 2020.

Matthijs de Ligt heeft gescoord in de halve finales van de Champions League tegen Tottenham Hotspur

Rapinoe wint Ballon d'Or Féminin

De titel voetbalster van het jaar ging naar Megan Rapinoe. De 34-jarige Amerikaanse vedette, die deze zomer in Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen werd, verwees de Engelse Lucy Bronze naar de tweede plaats. Rapinoe's landgenote Alex Morgan werd derde.

Megan Rapinoe juicht nadat ze de Verenigde Staten in de WK-finale tegen Oranje op 1-0 heeft gezet

Met zes doelpunten werd Rapinoe topscorer van het toernooi en bovendien uitgeroepen tot beste speelster van het WK.

Binnen en buiten het veld eiste de flamboyante en uitgesproken middenveldster de schijnwerpers voor zich op. Zo stak ze haar afkeer van de regering-Trump niet onder stoelen of banken en weigerde zich dan ook te laten huldigen op het Witte Huis.

Miedema vijfde

Nederland, dat bij het WK in de finale het onderspit dolf tegen de Verenigde Staten, was met drie speelsters vertegenwoordigd bij de twintig genomineerden.

Arsenal-spits Vivianne Miedema werd vijfde, doelvrouw Sari van Veenendaal (voormalig Arsenal, tegenwoordig Atlético Madrid) elfde en Barcelona-aanvalster Lieke Martens veertiende.

Alisson doelman van het jaar

Ajax-doelman André Onana greep naast de Lev Jasjin-trofee voor beste doelman van het jaar. Die eer was voor Alisson Becker, die dit jaar de Champions League met Liverpool en de Copa América met Brazilië op zijn naam schreef.

Barcelona-doelman Marc-André Ter Stegen werd tweede in de verkiezing, Ederson (Manchester City) derde. Onana eindigde als zevende.

Liverpool-doelman Alisson maakt een selfie na de zege in de finale van de Champions League

Alisson is de eerste winnaar van de trofee, genoemd naar de legendarische Sovjetdoelman Lev Jasjin. In 1963 was Jasjin de eerste en nog altijd enige doelman die de Gouden Bal won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl