NOS Voetbal

Van Dijk laat Messi en Ronaldo achter zich en is beste speler van Europa

Gelauwerde Van Dijk: 'Mooi om erkenning te krijgen'

Virgil van Dijk is door de Europese voetbalbond UEFA uitgeroepen tot speler van het jaar. Dat gebeurde in Monaco, waar de loting werd verricht voor de groepsfase van de Champions League. Van Dijk is de opvolger van Luka Modric, die in 2018 als beste werd gezien en liet donderdagavond mede-genomineerden Lionel Messi en Cristiano Ronaldo achter zich.

Van Dijk is de eerste Nederlander die de trofee in ontvangst mag nemen. Arjen Robben werd derde in 2014.

Prijzenkast

De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met zijn club Liverpool de Champions League en eerder deze maand de Europese Supercup. Met Oranje stond hij in de finale van de Nations League.

Van Dijk werd in Monaco ook nog eens verkozen tot beste verdediger van het Champions League-seizoen en hield daarbij Matthijs de Ligt en Trent-Alexander Arnold achter zich. In 1999 en 2000 zegevierde Jaap Stam als beste verdediger.

Van Dijk is ook nog genomineerd door wereldvoetbalbond FIFA als beste voetballer van het jaar. Die onderscheiding wordt op 23 september uitgereikt. Ook dan neemt hij het onder anderen op tegen Messi en Ronaldo.

Frenkie de Jong: 'Ik voel me een soort kleuter tussen de grote mannen'

Er was donderdagavond nog meer Nederlands succes, want Frenkie de Jong kreeg de prijs voor beste middenvelder van de Champions League in het afgelopen seizoen. Hij troefde in de verkiezing Jordan Henderson en Christian Eriksen af.

De Jong, die deze zomer Ajax verruilde voor FC Barcelona, treedt in de voetsporen van Clarence Seedorf (2007) en Wesley Sneijder (2010).

Toch nog prijs voor Messi

Messi bleef Cristiano Ronaldo en Sadio Mané wel voor in de verkiezing voor beste aanvaller. Alisson Becker (Liverpool) ging met de prijs voor beste keeper aan de haal.

Bij de vrouwen veroverde Lucy Bronze de prijs voor beste speelster van het seizoen. Vivianne Miedema, die eerder dit jaar werd verkozen tot beste speelster in de Engelse competitie, eindigde in de UEFA-verkiezing als vierde.

De keuze voor de UEFA-awards werd gemaakt door 55 journalisten en door de tachtig coaches van de clubs die vorig seizoen actief waren in de groepsfase van de Champions League en de Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl