NOS NieuwsAangepast

Oppositie zeer kritisch over gang van zaken rond Iraakse burgerdoden

De oppositie in de Tweede Kamer is zeer kritisch over de communicatie in het kabinet over de burgerdoden bij een Nederlands bombardement in Irak Minister Bijleveld schreef gisteren aan de Tweede Kamer onder meer dat toenmalig minister Hennis in 2015 haar collega Koenders over mogelijke burgerslachtoffers heeft geïnformeerd en "vermoedelijk" ook premier Rutte. Rutte en Koenders kunnen zich dat niet herinneren.

PVV-leider Wilders kan zich niet voorstellen dat de premier niets meer van dat gesprek weet. Volgens hem is het ongeloofwaardig dat Hennis de minister-president in een bijzin, zonder urgentie, heeft geïnformeerd.

"Het is moeilijk om er de vinger op te leggen als mensen zeggen dat ze ergens geen actieve herinnering aan hebben, maar het klopt niet", zei Wilders. Hij heeft de indruk dat Rutte "een beetje uit de wind wordt gehouden".

Verslaggever Lex Runderkamp bezocht de plek waar de Nederlandse F-16-bom viel. Hij ziet vier jaar na dato nog veel schade:

Dit is de plek waar de Nederlandse F-16-bom viel

GroenLinks-leider Klaver vindt het beeld dat uit de brief naar voren komt onthutsend. "Je ziet dat vanaf dag één duidelijk is dat het gaat over tientallen doden en dat komt niet bij de politieke top terecht." Ook Klaver kan zich niet voorstellen dat Rutte hier geen herinneringen aan heeft. "Hij probeert dat net iets te vaak".

Ook volgens SP-leider Marijnissen heeft Rutte de schijn tegen en is het ongeloofwaardig dat Rutte zich het niet herinnert. "En hoe kan het nou dat je het in één zin hebt over 'niet alarmerend en burgerslachtoffers'?"

Dijkhoff snapt het wel

Fractievoorzitter Dijkhoff van regeringspartij VVD vindt dat de brief van Bijleveld van gisteravond "meer inzicht" biedt dan eerder het geval was. Dijkhoff kan zich wel voorstellen dat Rutte niet onthouden heeft dat Hennis iets tegen hem heeft gezegd. "Als je leest hoe het is gegaan, snap ik dat dit geen boodschappen zijn die je je jaren later nog herinnert."

Fractievoorzitter Jetten van coalitiepartner D66 benadrukt vooral dat het kabinet transparanter moet zijn als er burgerslachtoffers vallen bij bombardementen. "Dat is in dit geval overduidelijk onvoldoende gebeurd en de brief van gisteravond heeft nog eens bevestigd hoe belangrijk dat is", zegt Jetten.

Morgenavond Kamerdebat

Jetten wil morgen van Rutte in het Kamerdebat nog eens nader horen wat hij zich precies herinnert: "Ik denk dat iedereen wel wil weten hoe dat dan gaat in de communicatie tussen verschillende bewindspersonen."

Bij het debat van drie weken geleden steunde een groot deel van de oppositie een motie van wantrouwen tegen minister Bijleveld, maar ze hield de steun van de meerderheid. In het Kamerdebat van morgen is ook Rutte aanwezig. Het debat begint om 19.00 uur. In Den Haag wordt verwacht dat ook deze keer een Kamermeerderheid genoegen neemt met de uitleg van het kabinet.

Het debat is live te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl