Griekenland wil omstreden kampen sluiten en vervangen door gesloten centra
De Griekse regering wil de overvolle opvangkampen op de eilanden op korte termijn vervangen door gesloten opvangcentra. Ook moeten de komende weken zo'n 20.000 asielzoekers van de eilanden naar het vasteland worden verplaatst. De stappen volgen op een toename van het aantal migranten dat via Turkije het land probeert binnen te komen.
Met de "gesloten pre-vertrekscentra", zoals de conservatieve regering de nieuwe opvangcentra noemt, wil het land meer controle krijgen over de de bewegingen van migranten. Zo moet worden voorkomen dat ze onopgemerkt op het vasteland terechtkomen.
"Ze moeten weten: als ze geld geven aan een mensensmokkelaar om hen naar Griekenland te brengen, dan zijn ze dat kwijt", zegt een woordvoerder van de regering. Hij spreekt van een duidelijk signaal naar mensen die illegaal het land binnen proberen te komen terwijl ze geen asiel kunnen krijgen.
Zwaar overbevolkt
"Ze hebben al sinds het begin gezegd dat ze harder gaan optreden", zegt correspondent Conny Keessen over de lijn die de Griekse regering inzette toen die afgelopen zomer aantrad. "Vorige maand werd al een veel strengere asielwet aangenomen. Dit is een nieuwe stap om dat hardere beleid te uiten en om nieuwe vluchtelingen af te schrikken."
Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zitten nu bijna 36.500 migranten en vluchtelingen in veelal zwaar overbevolkte opvangkampen. Door de grote drukte slapen veel families noodgedwongen buiten het kamp in tenten. Met slechts een maand te gaan tot de winter en de nu al dalende temperaturen en barre weersomstandigheden zijn er veel zorgen over hun gezondheid.
Onder de kampen die vervangen worden, is ook het beruchte kamp Moria. Daar passen officieel zo'n 3000 mensen in, maar er leven op dit moment ruim 15.000 migranten onder erbarmelijke omstandigheden. Ook op Chios, Samos, Kos en Leros wil de regering de opvangkampen vervangen door gesloten centra.
Veel weerstand
Keessen twijfelt of het plan uitvoerbaar is. "De overheid worstelt nu al om opvangplaatsen op het vasteland te vinden. De meeste bestaande kampen zitten vol. Wat voormalige kampen worden weer geopend en verder zoeken ze met name plaatsen in hotels. De regering roept gemeenten ook op om mee te zoeken, maar dat roept veel weerstand op."