Onderzoek naar PFAS in strooizout
De Nederlandse Zoutbank, leverancier van strooizout, zegt dat onderzocht wordt of strooizout aan de PFAS-norm voldoet. Dat bevestigt directeur Ardin Bos naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.
Vorige week benaderde actiegroep Grond in Verzet, initiatiefnemer van het bouwprotest in Den Haag, de Zoutbank met de vraag of er PFAS in strooizout zit. "Vervolgens hebben we monsters genomen en naar een onafhankelijk laboratorium in Groningen gestuurd", zegt Bos. "Dat lab kon het niet analyseren, omdat het niet de juiste methode heeft om PFAS te testen."
Volgens de directeur wordt het zout nu verder onderzocht door "experts met meer verfijnde metingen". Eind deze week op zijn vroegst worden de resultaten bekend.
Volgens De Telegraaf vreest de Zoutbank voor de uitkomsten van dat onderzoek, maar dat spreekt Bos tegenover de NOS tegen. "Ik geloof niet dat die waarden erin zitten, maar het zou ook zomaar kunnen. Dan kan ik geen zout leveren en staat de gladheidsbestrijding op zijn kop. Maar dat is nog gissen, we moeten even afwachten."
Rijkswaterstaat zegt in De Telegraaf eerst de uitslag van alle metingen en analyses van het strooizout te willen afwachten. "Het gaat om de details, zoals welk soort zout, hoeveel gifstoffen, wat zijn de effecten, waar is het opgeslagen? Onze deskundigen volgen deze zaak op de voet. Als de gewenste data binnen zijn, beslissen we wat te doen."
Overigens levert de Zoutbank momenteel niet aan Rijkswaterstaat. Dit jaar doet Eurosalt dat, maar dat bedrijf maakt zich nog geen zorgen. Volgens Eurosalt zitten er bijna geen toevoegingen in strooizout. Het zou gaan om slechts "een paar theelepeltjes" chemische stof in duizend kilogram zout om klonteren te voorkomen.
Gemiddeld wordt er per winter ongeveer 90 miljoen kilo strooizout verbruikt. Door de zachte winter werd afgelopen jaar 56 miljoen kilo zout gestrooid.