Onderzoek van de politie bij een growshop in Enschede, waar vier doden werden gevonden
NOS Nieuws

Drugshandel, moorden en beschietingen: ook in Twente zorgen om criminaliteit

Politie en burgemeesters in Twente zijn in toenemende mate bezorgd over de groei van zware criminaliteit in de regio. De beschieting van een Enschedese advocaat deze week maakt volgens hen pijnlijk duidelijk dat de criminaliteit in Twente niet onderdoet voor bijvoorbeeld de golf aan liquidaties in Amsterdam, drugsvangsten in de haven van Rotterdam of de forse hoeveelheid xtc-laboratoria in Brabant.

De problemen liegen er niet om. In april 2017 werd het supportershome van FC Twente gesloten vanwege drugshandel. Een jaar geleden werd een viervoudige moord gepleegd in een zogenoemde growshop in Enschede. Morgen wordt bovendien de strafeis verwacht in een zaak tegen twee broers, die verdacht van worden zeven moordpogingen in Twente.

En vorige week de beschieting van de Enschedese advocaat in Gronau:

Neergeschoten advocaat Philippe Schol werd bedreigd, verband met werk onderzocht

Gewelddadiger dan de rest van het land is het gebied niet, zeggen burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo en politie-districtschef Karlijn Baalman. De problemen die zich in andere delen van Nederland voordoen, zien ze hier ook. Maar ze maken zich wel grote zorgen over het fenomeen ondermijnende criminaliteit: de onderwereld die zich vermengt met de bovenwereld.

200 hennepkwekerijen

"Wat voor Twente in het oog springt, is een levendige handel en teelt van hennep", zegt Gerritsen. "We zien ook een toename van het aantal xtc-laboratoria in dit deel van Nederland." Politiechef Baalman legt uit dat de politie in dit deel van het land jaarlijks zo'n 200 hennepkwekerijen oprolt, wat volgens haar wel aangeeft dat er een probleem is.

"Het gebruik en handel van drugs zie je vooral in de Randstad", zegt ze. "Hier wordt het geproduceerd. Je hebt hier veel plattelandsgemeenten, waar je wat uit het zicht kunt werken. En dit gebied ligt aan de grens. Dat maakt het echt anders. Er zijn hier doorvoermogelijkheden naar Duitsland voor criminelen."

Burgemeester Gerritsen herkent zich in dat beeld. "Twente is aantrekkelijk omdat het een groot buitengebied heeft. Je kunt hier tamelijk onbespied je gang gaan in bedrijven die in het buitengebied staan. Maar Twente heeft ook stedelijke centra waarin je kunt opgaan in de anonimiteit. En het ligt wat perifeer ten opzichte van andere plekken in Nederland."

Al die criminaliteit leidt tot veel geweld. Huizen zijn beschoten, panden in brand gesproken, mensen omgebracht. "Wat het ergste is, is dat het in het publieke domein gebeurt", vertelt Baalman. "Bij beschietingen op woningen: daar kunnen ook mensen wonen." De burgemeester herkent zich in dat beeld. "Je wilt veilig met je gezin over straat kunnen, en het gebeurt op klaarlichte dag."

Boerenschuur verhuren

Mensen realiseren zich soms niet wat ze doen, zegt burgemeester Gerritsen. "Je kunt maar één keer nee zeggen tegen een ondermijnende crimineel. Op het moment dat je je boerenschuur verhuurt, pakketjes gaat rondbrengen of een auto op je naam zet, dan kun je niet meer terug."

De aanpak van de criminaliteit is lastig. Het kost veel tijd en geld, zeggen politie en overheden. "We maken het de criminelen al behoorlijk lastig", zegt Baalman. "Vorige week hebben we 120 acties gedaan tegen ondermijning. Van voorlichtingscampagnes, het controleren van taxibedrijven tot het oprollen van hennepplantages. Ook is 145.000 euro aan boetes geïnd. Maar het is niet zomaar even weg. Dit vraagt ook de komende jaren om een stevige aanpak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl