Kleine onderwijsbond roept alsnog op tot staking: 'Geld is zoethoudertje'
Onderwijsbond Leraren in Actie wil dat de landelijke onderwijsstaking op 6 november alsnog doorgaat. Voorzitter Peter Althuizen vindt de 460 miljoen euro die het kabinet extra vrijmaakt voor het onderwijs onvoldoende.
Het geld is volgens hem geen oplossing voor de structurele problemen in het onderwijs zoals het lerarentekort, de te grote klassen en de te lage salarissen, zei Althuizen in het NOS Radio 1 Journaal.
Leraren in Actie, een relatief kleine onderwijsvakbond met 1240 leden, zat niet aan tafel bij het overleg tussen de bonden, werkgevers en onderwijsminister Slob.
Wel had de vakbond zich aangesloten bij de nationale stakingsdag, die gisteren werd afgeblazen door de bonden na de toezegging van het kabinet.
"We wisten niet wat ons overkwam", zei Althuizen. "Ik heb echt duizenden berichten gehad op Twitter en op Facebook. Wij vrezen dat grote onderwijsbonden op deze manier nooit meer leraren bereid krijgen om het werk neer te leggen voor de goede zaak."
Het toegezegde geld noemt hij een "zoethoudertje": "Want als je accepteert dat er een noodpakket komt, moet je dat koppelen aan een toezegging voor de miljarden die op korte termijn nodig zijn. Anders is het niet meer dan een doekje voor het bloeden. Voorlopig zijn we echt weer helemaal terug bij af."
Eerste stap
Leraren in Actie is daarom ook gewoon van plan om woensdag naar Den Haag te trekken, zoals gepland, en roept de leden op alsnog te gaan staken. "Hoe lastig dat ook is, nu de staking door de traditionele bonden is afgeblazen."
Ook leden van onderwijsbond AOb, die als grootste bond gisteren om de tafel zat met de minister, reageren op sociale media ontevreden.
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen zegt de frustratie van die leden en ook Althuizen te begrijpen. "Maar we moeten bedenken waar we vandaan zijn gekomen, wat er is bereikt en waar we naartoe gaan", stelt ze.
"We hebben jaren van deze minister gehoord dat er geen cent bij zou komen. Als je dan nu 460 miljoen euro binnenhaalt tegenover de nul euro van een jaar geleden, vind ik dat we dit moeten pakken in een kabinetsperiode waarin niets meer te halen is. Dit is meteen te vertalen in betere omstandigheden voor onze mensen in de scholen."
'Nog veel meer nodig'
Het volgende kabinet moet vervolgens zorgen voor structurele oplossingen in het onderwijs. "Want in de toekomst zal er veel meer nodig zijn om de kwaliteit van ons onderwijs op peil te houden."
Verheggen zegt dat de strijd voor meer geld voor het onderwijs allesbehalve is afgelopen. "Woensdag wordt er in de Kamer gedebatteerd over het onderwijs. Dan gaan we ervoor zorgen dat alle politieke partijen die de afgelopen periode zo stoer vanuit de oppositie hebben geroepen dat er structureel geld moet komen zich hier ook aan gaan verplichten in hun verkiezingsprogramma's."