Landelijke staking onderwijs van de baan na honderden miljoenen kabinet
Het kabinet maakt 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. Dat is het gevolg van een akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. De aangekondigde landelijke lerarenstaking, komende woensdag, gaat niet door.
Het kan zijn dat individuele scholen ervoor kiezen om toch actie te voeren en geen les te geven. In dat geval kan de actiedag bijvoorbeeld worden gebruikt om het gesprek aan te gaan over werkdruk, salaris en aantrekkelijkheid van werken in het primair onderwijs, zegt de PO-Raad.
Het geld is bedoeld voor 2020 en 2021, onder meer om het lerarentekort aan te pakken, zegt minister Slob. De afspraken gelden voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs en zijn vastgelegd in een convenant.
De onderwijsbonden eisten al geruime tijd extra geld om het tekort aan leraren en de hoge werkdruk in het onderwijs aan te pakken. Ook willen ze een betere cao. Het geld is daar ook voor bedoeld.
Een klein deel van het bedrag is voor het speciaal voortgezet onderwijs. Dat deel is structureel, de rest van het bedrag is eenmalig.
Politieke reacties
PvdA-leider Asscher noemt het goed nieuws dat er extra geld komt, maar noemt het niet genoeg. "Het lijkt te weinig om ervoor te zorgen dat scholen niet dichtgaan en dat alle kinderen les krijgen van bevoegde leraren. Ook is de bezuiniging op hogescholen en universiteiten hiermee nog niet van tafel", zegt hij in een reactie.
Kamerlid Van Meenen van D66 noemt het een mooi resultaat. Ook GroenLinks-leider Klaver spreekt van een belangrijke stap.