MBO Raad waarschuwt voor nepdiploma's, vooral in zorg en techniek
De MBO Raad waarschuwt voor valse diploma's. Die komen vooral voor in sectoren met een tekort aan personeel, zoals de zorg en techniek. Werkgevers wordt geadviseerd om een uittreksel uit het diplomaregister te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
Scholen worden volgens de Raad vaker benaderd door werkgevers om een diploma te checken. "We zien dat toenemen sinds de zomer", zegt Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad in het NOS Radio 1 Journaal.
Concrete cijfers heeft de MBO Raad niet, maar het probleem is al jaren bekend. Een woordvoerder van DUO zegt dat de organisatie sinds 2012 in totaal 36 keer aangifte heeft gedaan van personen met een vals diploma. Er lopen nog onderzoeken naar 18 mensen, die verdacht worden van het gebruik van een vals diploma.
De MBO Raad adviseert werkgevers om samen met de school aangifte te doen van valsheid in geschrifte. "Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld een niet-gekwalificeerde zorgmedewerker bij patiënten fouten maakt. Of een niet-gekwalificeerde elektromonteur werk uitvoert dat levensgevaarlijke situaties oplevert."
Alles lijkt te kloppen
Vervalste diploma's zouden bijna niet van echte te onderscheiden zijn. "Papier, logo, alles lijkt te kloppen", zegt Heerts. "Dat maakt het ook zo lastig. Vervalsingen blijken ook gewoon open en bloot te koop via bijvoorbeeld websites."
Scholen kunnen werkgevers vaak niet helpen, zegt Heerts. Daarom wordt werkgevers dus aangeraden om bij sollicitanten te vragen om een extra uittreksel uit het diplomaregister. Op de website van DUO kan dat gecheckt worden. Heerts: "Beter een keer te veel dan te weinig."
Een van de online verkopers biedt vervalste diploma's aan vanaf 420 euro, nadat de NOS anoniem een vraag stelde via email. Voor 570 euro krijg je een diploma "inclusief registratie in het register", zegt de verkoper in een mail. "Je kan dit bekijken door in te loggen met je DigiD op je persoonlijke pagina van DUO."
"Absolute leugen"
Dat is een "absolute leugen", zegt een woordvoerder van DUO. "Dat kan niet. Wij hebben een unieke certificering, die niet te vervalsen is. Als je inlogt bij DUO kun je alleen echte diploma's zien."
Volgens de MBO Raad hebben nepdiploma's geen prioriteit bij de politie en het Openbaar Ministerie. Daarom wil de onderwijskoepel dat de ministeries van Onderwijs en Justitie er werk van gaan maken.
Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het geen cijfers heeft over valse diploma's, omdat het onder valsheid in geschrifte valt. "Maar als er een verdachte is, dan gaan wij daar achteraan." Het OM wil niet zeggen of het onderzoek doet naar aanbieders van nepdiploma's.