Groot tekort aan jongeren met mbo-opleiding
Het bedrijfsleven zit te springen om jongeren met een mbo-opleiding (middelbaar beroepsonderwijs). Met name in de horeca, zorg, techniek en logistiek staan op dit moment tienduizenden vacatures open.
Dat blijkt uit onderzoek van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) en uitkeringsinstantie UWV. Tussen september 2016 en februari dit jaar ontstonden 214.000 vacatures op mbo-niveau. In het laatste kwartaal van 2016 lag het aantal vacatures 26 procent hoger dan een jaar eerder. Tegelijkertijd vragen veel minder jongeren een WW-uitkering aan.
"Dat komt natuurlijk door de positieve economische ontwikkelingen", zegt Michaël van Straalen, voorzitter van de SBB. "Er is gewoon ontzettend veel vraag naar jongeren met een mbo-diploma op niveau 2, 3 en 4. In de begeleiding van mensen met een beperking, in de verkoop of in de metaalsector, noem maar op."
Dat er nu snel een tekort aan personeel is op mbo-niveau komt volgens Van Straalen ook door misverstanden over het middelbaar beroepsonderwijs. "Er gaan al jaren verhalen rond dat er veel banen gaan verdwijnen op mbo-niveau, dus daar werd minder voor gekozen. Maar dat valt dus heel erg mee."
Volgens Van Straalen zijn er voorlopig nog volop mensen nodig op dat niveau, ondanks automatisering en robotisering van werk. "De arbeidsmarkt verandert op alle niveaus. Natuurlijk verdwijnen er banen door automatisering, maar ik zie nog geen robot in een keuken staan. Of denk aan al die banen in de zorg waarbij het gaat om intermenselijk contact."