Zoetermeer wordt weer Halloweenstad, maar uit christelijke hoek klinkt kritiek
Het is bijna Halloween, voor veel mensen een onschuldig griezelfeest, waarin ze zich zo eng mogelijk kunnen uitdossen. Maar sommige christenen hebben moeite met de nadruk die Halloween legt op duisternis en geesten. In 'Halloweenstad' Zoetermeer organiseren zij vanavond, tijdens de jaarlijkse optocht, een protest.
Het initiatief daarvoor komt van Lennert Hut, commissielid voor de ChristenUnie/SGP-fractie in Zoetermeer. Hij zegt zich vorig jaar "wild geschrokken te zijn" van de Halloweenviering in de stad.
Pentagrammen
"Als het gewoon een feest is met spinnenwebben en mensen die een laken over hun hoofd trekken om te doen alsof ze een spook zijn, dan zouden we er verder niet moeilijk over doen", zegt Hut. "Maar dat was niet het karakter van het Halloweenfeest dat we vorig jaar hadden."
Volgens hem liepen er toen groepjes mensen door de stad die "voor occulte scènes en taferelen" hebben gezorgd - niet als act, maar serieus. Ze zouden pentagrammen op straat hebben getekend en daar rituelen op hebben uitgevoerd "om in contact te komen met een donkere, duistere wereld".
Ook stoorde Hut zich eraan dat ouders jonge kinderen meenamen naar de Halloweenoptocht. "Die zagen hun ouders ineens gruwelijk uitgedost, een voedingsbodem voor nachtmerries en angsten. Bij jonge kinderen lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar."
Witte kleren
Maar de bezwaren van CU/SGP vonden in de Zoetermeerse gemeenteraad vorig jaar niet veel gehoor. Daarom komt Hut nu zelf in actie. Hij wil vanavond in witte kleding meelopen in de Halloweenoptocht en met andere deelnemers in gesprek gaan over de duistere kanten van Halloween. "Die witte kleren staan voor de lichte en verlossende kant, de vrolijkheid."
Hut heeft andere mensen opgeroepen om ook in het wit gekleed te komen, maar of dat ook gebeurt weet hij niet. Wel weet hij zeker dat zijn bezwaren breder leven in de christelijke gemeenschap. "En ook buiten het christelijke leven in Zoetermeer heeft het iets losgemaakt. Sommige mensen die er vorig jaar bij waren, zeggen tegen me: ik ben niet gelovig, maar vond het vorig jaar te ver gaan."
'Clowns zijn ook eng'
De jonge Zoetermeerse ondernemer Jurre van den Hoogenband, die de officiële afterparty van de Halloweenoptocht organiseert, deelt die mening in ieder geval niet. "Ik heb begrip voor andere standpunten, maar wel tot op zekere hoogte. Je moet niet vier deuren verder gaan denken. Geesten oproepen, kom op! Het is gewoon een act."
Van den Hoogenband is zelf hervormd christelijk, maar ziet Halloween niet als iets duisters. "Wij denken echt niet na over de verheerlijking van de dood, of geesten oproepen. We zien Halloween als themafeest waar je je zo eng mogelijk verkleedt."
Vroeger vond ik Sinterklaas en zijn pieten ook eng, ik was bang om in de zak naar Spanje te belanden.
Ook het bezwaar van Hut dat Halloween kinderen bang maakt, begrijpt hij niet. "Natuurlijk kan het feest voor kinderen eng zijn. Maar in het circus heb je clowns, daar kunnen ze ook van schrikken. En vroeger vond ik Sinterklaas en zijn pieten ook eng, ik was bang om in de zak naar Spanje te belanden. Dat vind ik geen goede reden om tegen zo'n feest te zijn."
Happyween
Zoetermeer is overigens niet de enige gemeente waar christenen het moeilijk hebben met Halloween. Zo organiseren christenen uit verschillende kerken in Barendrecht dit jaar 'Happyween', volgens de website een gezellig en vrolijk feest tijdens Halloween. "Niet iedereen houdt tenslotte van griezelen."