'Killerclown'-kostuums zijn populair, maar wie zit achter het masker?

Met de populariteit van Halloween stijgt ook de verkoop van 'killerclownpakken'. En soms worden die griezelkostuums gebruikt om nietsvermoedende voorbijgangers de stuipen op het lijf te jagen. De afgelopen drie jaar vonden 25 incidenten plaats met mensen in zo'n pak.

Bijvoorbeeld met de killerclown die ervoor zorgde dat de 16-jarige Cheyenne deze maand flink gewond raakte. Zij viel van haar scooter toen zo'n enge clown uit de bosjes sprong. Ze hield er botbreuken in haar gezicht aan over en heeft nu nog steeds last van geheugenverlies.

NOS Stories sprak met haar en zocht uit wie er achter zo'n killerclownmasker zit:

Op Instagram blijkt de fanbase voor killerclowns groot. Alleen al in Nederland zijn 200 accounts actief die beweren de straat op te gaan om anderen angst aan te jagen. Je kunt als volger van zo'n account zelfs verzoekjes indienen voor bijvoorbeeld plaatsen waar zo'n clown heen moet gaan.

NOS Stories benaderde tientallen van die accounts, zoals killerclownszijnterug2018, parraclown en clowns.ig. Al die accounts bij elkaar hebben duizenden volgers. Maar een paar mensen achter die accounts reageerden op vragen van de NOS.

Een aantal zegt het account voor de lol te hebben "om de boel een beetje op te hypen." Anderen hebben het account als promostunt. Zo vertelt Killerclownsback2018: "Ik doe het om meer volgers te krijgen en het later door te verkopen. Voor een actief account met ongeveer 10.000 volgers vang ik makkelijk 70 of 80 euro."

Maar waarom zou je de straat op gaan om mensen de stuipen op het lijf te jagen? Dion Varossieau is killerclown en legt uit: "Ik krijg een kick van mensen bang maken." Vroeger ging hij verkleed als killerclown de straat op, nu doet hij dat als professioneel acteur. "Het leuke van een clown is dat 'ie heel toegankelijk is. Daardoor kan je mensen juist extra laten schrikken."

Lang niet altijd zijn de clowns zich bewust van de gevolgen van hun acties. Door mensen te laten schrikken riskeren ze een boete of celstraf. "Al is verkleed als killerclown op straat lopen niet direct strafbaar", zegt criminoloog Ilse van Leiden. "Maar zodra je loopt te zwaaien met een mes of bijl ben je wel strafbaar: je vormt dan een bedreiging voor anderen."

Ook mensen laten schrikken kan volgens Van Leiden strafbaar zijn. "Maar dat ligt ingewikkelder, dat kan namelijk alleen het slachtoffer zelf ervaren." Je moet volgens Van Leiden vooral aannemelijk kunnen maken dat de clown achter je aan is gerend.

Boetes

Als een killerclown 'de openbare orde verstoort' kan die een boete krijgen van rond de 400 euro. Bij bedreiging - met bijvoorbeeld een mes of een bijl - kan de killerclown twee jaar de cel ingaan of een boete van tot wel 20.000 euro krijgen. Maar in de praktijk komen killerclowns in Nederland weg met een goed gesprek bij de politie of hooguit een paar uur in de cel, blijkt uit voorbeelden die we konden vinden.

De politie zegt alsnog niet blij te zijn met de killerclowns. Ze zijn bang voor copycats en gaat er serieus mee om. "Het dragen van masker en kostuums die anderen schrik aanjagen is niet wenselijk en zal bij aanhoudingen niet onbestraft blijven."

Deel artikel: