In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Spoeddebat Tilburg over uit de hand gelopen halloweenfeest in zwembad

De Tilburgse raad gaat een spoeddebat voeren over het gemeentelijk zwembad Stappegoor. Aanleiding is een uit de hand gelopen halloweenfeest afgelopen zaterdag.

Bij het feest waren zo'n 500 mensen aanwezig: van kleine kinderen met hun ouders tot pubers. In de loop van de avond riep het zwembadpersoneel ongeveer veertig jongeren verschillende keren tot de orde omdat ze zich misdroegen.

Ook werden meisjes door oudere jongens tegengehouden toen ze van de wildwaterbaan wilden gaan. Het ging om een groep van drie meisjes. Ze zijn door de badmeester uit het water gehaald en opgevangen, vertelt een gemeentewoordvoerder. De dag na het feest is er contact geweest met een ouder van een van de meisjes en die gaf aan geen aangifte te willen doen.

Grimmige sfeer

Een moeder zag bij aankomst al een grote groep jongeren "aan de hekken trekken". Ook in de kleedkamers hing volgens de Tilburgse een ongemakkelijke sfeer. "Ze begonnen met schreeuwen en trapten tegen deuren."

Volgens haar was het zwembad overvol. "Ze waren kinderen onder water aan het duwen. Dat deden ze ook bij mijn kinderen. Als je daar wat van zei, kreeg je een grote mond." Ze zag naar eigen zeggen hoe een meisje van 14 in haar kruis gegrepen werd.

Omdat de sfeer steeds grimmiger werd, is het feest vóór de eindtijd van 22.30 uur beëindigd. De gemeentewoordvoerder: "De sociale veiligheid en de zwemveiligheid konden niet meer worden gegarandeerd."

Buiten ging het opnieuw mis. Een groep van dertig jongeren verzamelde zich op het plein voor het zwembad en gooide een steen door het raam. Ook werd een rolluik vernield.

Zwembadverbod

Een aantal ouders wijst erop dat er jongeren waren binnengekomen ondanks een eerder opgelegd zwembadverbod. Het zwembad heeft na eerdere problemen in 2007 een vingerscan-apparaat om overlastgevers te weren, schrijft Omroep Brabant.

Dat apparaat is wegens grote drukte afgelopen zaterdag volgens de gemeente niet de hele tijd gebruikt. Bezoekers die online een kaartje hadden gekocht, werden niet gecontroleerd. De gemeente heeft een onderzoek aangekondigd naar die procedure.

Advertentie via Ster.nl