Premier Johnson opende zaterdag het debat in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Britse premier Johnson vraagt (met tegenzin) om uitstel van de brexit

Boris Johnson heeft ongeveer een uur voor het verstrijken van de deadline bij de EU een verzoek ingediend voor uitstel van de brexit, meldt EU-president Tusk. De Britse premier was door het parlement verplicht meer tijd te vragen, maar liet duidelijk weten daar zelf niks in te zien.

"De regering blijft werken aan ratificatie en zal de benodigde wetsvoorstellen volgende week introduceren. Ik ben ervan overtuigd dat we het proces voor 31 oktober kunnen afronden", zei de premier. 31 oktober is de huidige deadline met de EU om tot een brexitakkoord te komen.

De premier heeft de uitstelbrief niet persoonlijk ondertekend. Verder heeft hij een andere brief bijgevoegd, wel ondertekend, waarin hij zegt dat verder uitstel verlenen een vergissing zou zijn. Een derde brief is van de Britse vertegenwoordiger in Brussel die schrijft dat de regering verplicht was om uitstel te vragen.

"Johnson heeft zijn handtekening niet onder de eerste brief gezet om duidelijk te maken dat hij het verzoek niet onderschrijft", zegt correspondent Tim de Wit. "Dat roept meteen de vraag op wat de consequentie daarvan is. Is dit uitstelverzoek van de premier dan wel rechtsgeldig?"

31 oktober heilig

Het zou dus zomaar kunnen dat de rechter zich hierover moet gaan buigen, denkt De Wit. "Misschien na het weekend al, want de oppositie gaat dit waarschijnlijk niet accepteren. We weten van Johnson dat hij altijd heeft gezegd dat hij weigert om uitstel aan te vragen en dat die 31 oktober heilig voor hem is."

De scheidingsdatum is op dit moment nog altijd 31 oktober. Johnson wilde vandaag de deal die hij afgelopen week had gesloten met de EU door het Lagerhuis loodsen, maar daar kwam het Letwin-amendement tussen. Daardoor werd de regering verplicht om voor middernacht om uitstel te vragen.

In het amendement staat dat voor definitieve goedkeuring van het brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen. Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het brexit-akkoord willen houden.

Geen haast in Brussel

Komende ochtend zitten de 27 ambassadeurs van de overblijvende lidstaten bij elkaar om de brieven te bestuderen. "Ik verwacht dat ze geen haast zullen maken om die brieven te beantwoorden", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn. "Want die haast dat er iets voor middernacht moest gebeuren, gold alleen maar in het Verenigd Koninkrijk. Hier geldt 31 oktober als enige harde datum."

Het maakt Brussel ook niet uit dat er onder de uitstelbrief geen handtekening staat, zegt Van Hoorn. "Zeker niet als ze er wat langer over doen om die brieven te beantwoorden. De ambassadeurs zullen misschien zeggen dat ze het aan hun bazen, de regeringsleiders, willen overlaten. Voor je het weet ben je weer een paar dagen verder en dan is er al zo veel gebeurd aan stemmingen over wetten in het Verenigd Koninkrijk dat een antwoord al niet eens meer nodig is."

EU-president Tusk gaat hoe dan ook de Europese regeringsleiders raadplegen over het Britse verzoek. "Dat kan wel een paar dagen duren", zo liet hij eerder weten. De lidstaten moeten unaniem instemmen met het verschuiven van de brexit.

Hieronder de brieven van Johnson: het formele verzoek om uitstel en de brief waarin hij zegt dat uitstel een vergissing zou zijn.

  • gov.uk
    De brief waarin het VK om uitstel vraagt
  • gov.uk
    De brief waarin Johnson uitlegt dat hij geen uitstel wil
  • gov.uk
    De brief waarin Johnson uitlegt dat hij geen uitstel wil

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl