Premier Johnson tijdens het debat in het Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Johnson stelt stemming brexit uit

Het Britse Lagerhuis stemt vandaag niet over het brexit-akkoord dat donderdag met de EU is overeengekomen. De reden is dat het Lagerhuis met 322 tegen 306 stemmen een amendement heeft aangenomen, het Letwin-amendement, waarin staat dat voor definitieve goedkeuring van het brexit-akkoord met de EU eerst alle bijkomende wetgeving moet zijn aangenomen.

Dat kan op zijn vroegst maandag. De regering zou daarna een voorlopige en niet-bindende stemming over het brexit-akkoord willen houden.

De regeringsvertegenwoordiger in het Britse Lagerhuis, Jacob Rees-Mogg, zegt dat de regering dat van plan is. Speaker John Bercow zegt maandag te besluiten of de regering het akkoord die dag alsnog in stemming mag brengen.

Nu het akkoord vandaag niet is goedgekeurd is Johnson bij wet verplicht om de EU om uitstel van de brexit op 31 oktober te vragen, maar hij lijkt dat niet van plan. Johnson houdt vast aan die datum, zoals hij altijd heeft gezegd.

"Ik ga met de EU niet over uitstel onderhandelen en de wet verplicht me dat ook niet", zei hij. "Ik zeg tegen onze Europese vrienden precies hetzelfde als wat ik als premier steeds heb gezegd: verder uitstel is slecht voor dit land, slecht voor de EU en slecht voor democratie." Johnson hoopt dat het Lagerhuis het brexit-akkoord alsnog "met een overweldigende meerderheid" accepteert.

Bekijk hier de eerste reactie van Johnson na de stemming:

Johnson: 'Niet ontmoedigd door deze uitslag'

Correspondent Suse van Kleef vermoedt dat Johnson een slimmigheidje gebruikt om zich aan de wet te onttrekken. "Johnson zei dat hij niet over uitstel wil onderhandelen", zei ze op NPO Radio 1. "Dat is wat anders dan dat hij niet om uitstel vraagt, zoals de wet voorschrijft dat hij moet doen."

Van Kleef oppert de mogelijkheid dat Johnson die 'uitstelbrief' voor Brussel vanavond wel verstuurt, maar dat hij een tweede brief meestuurt waarin staat dat hij geen uitstel wil en ook niet opnieuw wil onderhandelen. Hij probeert ondertussen het bestaande akkoord wel voor 31 oktober door het parlement te krijgen. "Als dat lukt, vervalt zijn uitstelverzoek en is de brexit op 31 oktober alsnog een feit."

Een bron van de BBC in 10 Downingstreet zei dat Johnson de EU-leiders zal zeggen dat ze een eventueel verzoek van het parlement om de brexit uit te stellen, moeten negeren.

Brussel

In Brussel komen morgenochtend de ambassadeurs van de EU-landen bijeen om over de ontstane situatie te overleggen.

Correspondent Thomas Spekschoor verwacht niet dat zij moeilijk gaan doen. "Als ik een inschatting moet maken, zullen zij het besluit over het eventuele uitstelverzoek van Johnson voor zich uitschuiven tot dinsdag of woensdag. Maar als er uitstel nodig is, denk ik niet dat er iemand in de EU is die zal zeggen, dat doen we niet."

Correspondent Sander van Hoorn vult aan:

'Voor de EU heeft Johnson nog de tijd tot 31 oktober'

Op het moment van de stemming stonden grote delen van het centrum van Londen vol met demonstranten. Honderdduizenden tegenstanders van de brexit zijn op de been om een nieuw referendum. Ze zwaaien met EU-vlaggen en dragen borden met de oproep om de brexit te stoppen.

Het is op basis van de peilingen overigens allerminst zeker dat een nieuw referendum zou leiden tot een 'nee' tegen de brexit. De Britten zijn er nog altijd diep verdeeld over.

Bekijk hier reacties van de demonstranten.

Betogers: 'We willen dat het volk het laatste woord heeft'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl