NOS Nieuws

Slachtoffers loverboys steeds jonger: 'We zien het al in groep 8'

  • Joanke Dijkstra en Bart Tuinman

    redacteuren Jeugdjournaal

  • Joanke Dijkstra en Bart Tuinman

    redacteuren Jeugdjournaal

Slachtoffers van loverboys en -girls worden steeds jonger. Dat blijkt uit een grote rondvraag van het NOS Jeugdjournaal onder organisaties als Fier, Centrum Kinderhandel Mensenhandel, Terre des Hommes, Lumens, het Centrum Seksueel Geweld en het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel Comensha.

"Voorheen zaten de slachtoffers vooral op de middelbare school. Maar nu vinden we ze ook al in groep 8. We behandelen hier meiden van 12, 13 jaar," vertelt Carmen Legebeke, groepsbehandelaar bij Fier.

Hulpverleners maken zich hier grote zorgen over. Want tegelijkertijd zijn deze jonge slachtoffers steeds minder goed in beeld, zo blijkt uit het nieuwste rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

"Maar dat ze niet zichtbaar zijn, wil niet dus zeggen dat ze er niet zijn", aldus de Nationaal Rapporteur. "Naar schatting zijn van de 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting, zo'n 1300 minderjarig.''

De 15-jarige Loes (niet haar echte naam) is zo'n minderjarig slachtoffer. Tegen het Jeugdjournaal vertelt ze hoe ze in contact kwam met een lovergirl. Binnen een week had ze haar eerste klant.

'Ik voel me elke dag nog best wel vies'

Volgens hulpverleners komt het doordat er veel meer mogelijkheden bij zijn gekomen voor loverboys en -girls door de smartphones en apps. Die maken het hen veel makkelijker om jonge meiden of jongens onder druk te zetten.

"Als een meisje bijvoorbeeld al één naaktfoto van zichzelf heeft gestuurd, hebben ze al chantagemateriaal. En dreigen ze die te verspreiden. En vragen ze om meer. En zo gaat het steeds verder'', aldus Legebeke.

Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld vult aan: ''Dat komt vaker voor dan we denken. Want veel ouders weten niet wat hun kind op de computer doet. En dus ook niet of er dan situaties zijn waarbij iemand bij hun zoon of dochter over de grens probeert te gaan. En online kan dat veel makkelijk dan in het echt."

Agressiever

De aanpak van loverboys wordt ook veel agressiever, zeggen de verschillende instanties. "Wekenlang hangen bij het schoolplein en meisjes versieren gebeurt niet meer. Tegenwoordig zitten sommige slachtoffers al binnen een week in de prostitutie.", vertelt Jos de Voogd van Terre des Hommes.

Ook blijft het volgens hulporganisaties vaak niet meer alleen bij seksuele uitbuiting. Een deel van de slachtoffers worden ook gedwongen tot criminele activiteiten. "Denk aan drugs verhandelen, diefstal, chantage en afpersing", aldus een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel Comensha.

Juist daarom is het volgens Comensha belangrijk dat er beter wordt samengewerkt tussen de verschillende instanties. Zodat de slachtoffers niet uit beeld verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl