NOS NieuwsAangepast

EU schort wapenleveranties aan Turkije op

De 28 EU-landen hebben unaniem besloten de wapenleveranties aan Turkije op te schorten. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden tijdens hun overleg in Luxemburg de Turkse militaire operatie in Noordoost-Syrië en riepen Ankara opnieuw op zich terug te trekken uit Syrië.

Volgens de lidstaten ondermijnt Turkije met de inval de stabiliteit in de regio, met meer burgerslachtoffers en ontheemden tot gevolg. Ook het vernietigen van Islamitische Staat wordt erdoor bemoeilijkt.

'Stap vooruit'

Enkele Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, hadden eerder al afzonderlijk besloten geen wapens meer te leveren. Minister Blok noemt het "een enorme stap vooruit" dat de EU nu eensgezind is.

"De Europese Unie heeft nog nooit een NAVO-land veroordeeld", zegt Blok. "Een heel duidelijk signaal, ik ben blij dat het gelukt is." Hij sluit verdere sancties niet uit.

Voorafgaand aan het overleg liet Blok weten dat onder de IS-vrouwen en kinderen die dit weekend zijn ontsnapt en weggestuurd uit opvangkampen in Syrië, geen Nederlanders zijn. Dat wordt wel nog verder onderzocht, aldus Blok.

Vrijlaten IS'ers

Koerdische strijders lieten eerder weten dat het bewaken van IS'ers geen prioriteit meer is, nu Turkije de aanval heeft geopend. Ankara spreekt tegen dat het Turkse offensief het ontsnappen van IS'ers uit Koerdische gevangenissen en kampen tot gevolg heeft.

De Turkse minister van Defensie Akar beschuldigde de Koerdische militanten vandaag van het weghalen van IS'ers uit een gevangenis. "Toen we er aankwamen, zagen we dat hij was leeggehaald door de YPG en dat de IS-strijders waren ontvoerd. We hebben dit vastgesteld met foto's en videobeelden."

De Amerikaanse president Trump stelde, zonder daarvoor bewijs te leveren, dat de Koerdische milities met het vrijlaten van IS'ers de VS weer bij het conflict proberen te betrekken. Hij dreigde opnieuw met zware sancties voor Turkije.

Turkije begon vorige week met de militaire operatie in Noordoost-Syrië. Volgens president Erdogan is het doel uitsluitend het verdrijven van de Koerdische YPG-militie, en niet het opdelen van Syrië. Gisteravond begon ook het Syrische leger aan een opmars in de regio, na een akkoord met Koerdische milities.

Kamer niet tevreden

De Tweede Kamer is niet tevreden met de stappen die de EU zet tegen Turkije. Voor veel Kamerleden gaan de maatregelen niet ver genoeg. Vorige week nam het parlement moties aan voor het instellen van economische sancties tegen Turkije, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken willen dus niet zo ver gaan.

Regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie vinden dat teleurstellend. VVD-Kamerlid Sven Koopmans noemt het allemaal niet genoeg:

Ook Joël Voordewind van de ChristenUnie windt zich op over de houding van de EU:

En D66'er Sjoerd Sjoerdsma vraagt zich af of dit wel genoeg is om Turkije te stoppen:

Advertentie via Ster.nl