Rookwolken boven de straten van de Syrische stad Tal Abyad, aan de grens met Turkije
NOS NieuwsAangepast

Leger Syrië trekt grensplaats binnen na deal met Koerdische troepen

Het Syrische leger is de plaats Tal Tamer in Noordoost-Syrië binnengetrokken. Tal Tamer ligt 35 kilometer ten zuidoosten van Ras al-Ain, dat afgelopen weekeinde door het Turkse leger werd aangevallen. Het stadje ligt aan een strategisch belangrijke snelweg. Er wonen overwegend Assyrische christenen. De plaats werd in 2015 ingenomen door IS en later veroverd door Koerdische milities.

Volgens Syrische staatsmedia zijn de regeringstroepen inmiddels ook aangekomen in het westelijker gelegen Tabqa, dat in de buurt ligt van het voormalige IS-bolwerk Raqqa. In dit gebied bevinden zich onder meer een luchtmachtbasis en een stuwdam.

Ook het noordelijker gelegen Ain Issa is volgens verschillende bronnen in handen van het Syrische leger. Daar vlakbij bevinden zich ook Turkse militairen, die Ain Issa bereikten na de plaats dagenlang te hebben gebombardeerd. Een nabijgelegen detentiekamp is getroffen door Turkse luchtaanvallen, waarna honderden mensen zouden zijn weggestuurd of ontsnapt, onder wie vrouwen en kinderen van IS-strijders.

Vorige week begon het Turkse leger het offensief in Noordoost-Syrië. President Erdogan houdt vol dat hij alleen de YPG wil terugdringen, en dat hij er niet op uit is om Syrië op te delen. Assad en de Koerdische YPG-strijders spraken gisteren af dat het Syrische leger binnen 48 uur Manbij en Kobani binnentrekt.

Erdogan verklaarde vandaag dat het Turkse leger klaar is voor een aanval op Manbij, dat hij zegt te willen teruggeven aan de Arabische bevolking. Hij denkt niet dat er problemen zullen komen bij het innemen van Kobani.

Ommezwaai

De opmars gisteravond van het Syrische leger in het noordoosten is de grootste ommezwaai op het strijdtoneel in Syrië sinds het begin van de Turkse inval vorige week. "Dit was de avond waarop alles ineens helemaal anders werd in deze strijd", zegt correspondent Lucas Waagmeester vanuit het Turks-Syrische grensgebied. "Het regeringsleger van president Assad rukt op dit moment op naar het noorden en zal in de komende uren en dagen de Koerdische bevolkingscentra in Noord-Syrië binnentrekken."

Syrië heeft dat afgesproken met de Koerdische YPG-militie, die het gebied nu nog in handen heeft, maar die beducht is voor de naderende Turkse troepen. "Voor die Koerden betekent dat het einde van hun droom: een autonoom gebied, of zelfs een eigen ministaatje, waar ze de afgelopen jaren zo zwaar voor hebben gevochten", stelt Waagmeester.

"Maar ze zien op dit moment geen andere optie: ze zijn door de Amerikanen in de steek gelaten en het Turkse leger komt eraan, dus ze moeten wel om hun hachje te redden. De Koerden in Syrië leveren zichzelf over aan Assad, aan de centrale regering."

Russische reactie

Rusland, de belangrijkste bondgenoot van president Assad, heeft vandaag laten weten dat het niet moet denken aan een confrontatie tussen Russische en Turkse troepen en dat het Kremlin in nauw contact staat met Ankara.

Rusland zegt ook dat het alle partijen in het conflict heeft gewaarschuwd geen acties te ondernemen die het conflict uit de hand kunnen laten lopen of het politieke proces kunnen schaden.

Huurlingen van het Turkse leger

Verder zijn er sinds de Turkse inval ook Arabische milities die met Turkije samenwerken flink opgerukt in Noord-Syrië. Wat gaan zij doen? Dit zijn in feite huurlingen van het Turkse leger, tienduizenden manschappen die nu even Turkije bijstaan maar die eigenlijk een heel ander doel hebben: ze zijn van oorsprong op de been om juist Assad te verdrijven."

"Dus wat gaat er met hen gebeuren als het leger van Assad dit gebied komt binnenmarcheren de komende dagen? Dus niet alleen de internationale diplomatie wordt heel boeiend, maar ook op de grond zijn er echt nog wel vragen over hoe dit gaat uitpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl