NOS Nieuws

Wekdienst 27/9: uitspraak over rookruimtes en Nederlands Film Festival van start

Goedemorgen! Vandaag staan in zo'n 150 landen klimaatstakingen gepland. Ook in Den Haag wordt een actie gehouden. En de Hoge Raad doet uitspraak over rookruimtes in de horeca: niet-rokersvereniging CAN wil per direct van die ruimtes af, maar het kabinet wil daar twee jaar de tijd voor nemen.

Vandaag vallen er vooral in de noordwestelijke helft van het land buien, op andere plekken is er af en toe wat zon. Het wordt een graad of 18.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Hoge Raad doet uitspraak in een zaak van de overheid tegen niet-rokersvereniging CAN. Die organisatie wil direct af van de speciale rookruimtes in de horeca. Het kabinet wil daar langer de tijd voor nemen: het wil de ruimtes binnen twee jaar afschaffen.
  • Wereldwijd staan vandaag zo'n 150 klimaatprotesten gepland. Ook in Den Haag gaan mensen de straat op. De wereldwijde acties begonnen een jaar geleden bij de 16-jarige Zweedse Greta Thunberg.
  • In Utrecht begint het Nederlands Film Festival. De openingsfilm vanavond is Instinct, het regiedebuut van actrice Halina Reijn. Het filmfestival duurt nog tot 5 oktober.

Wat heb je gemist?

Saudi-Arabië gaat voor het eerst toeristenvisums afgeven. De regering wil daarmee investeerders aantrekken, om minder afhankelijk te zijn van olie-inkomsten.

Ook worden de strikte voorschriften voor vrouwelijke bezoekers versoepeld; ze hoeven niet meer begeleid te worden door een man tijdens hun reis en ze hoeven niet meer in het lichaamsbedekkende abaya-gewaad te lopen. Saudische vrouwen moeten dat wel.

De visums worden beschikbaar gesteld in 49 landen. De heilige steden Mekka en Medina blijven wel verboden gebied voor niet-moslims.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De winkelstraten in de grootste steden trekken steeds minder publiek. Zo heeft de Kalverstraat in Amsterdam dit jaar 10 procent minder bezoekers dan vorig jaar.
  • In Suriname worden twee Nederlanders van Surinaamse afkomst vermist, de mannen zijn volgens de politie waarschijnlijk slachtoffer geworden van een criminele afrekening.
  • Ter nagedachtenis aan oud-president Jacques Chirac ging de Eiffeltoren gisteravond een tijd op zwart. De Franse oud-president overleed gisteren op 86-jarige leeftijd.
Eiffeltoren tijdelijk op zwart na overlijden Chirac

En dan nog even dit:

Zangeressen Jennifer Lopez en Shakira treden volgend jaar samen op in de rust van de Super Bowl, de finale van het American football-seizoen die wereldwijd door tientallen miljoenen tv-kijkers wordt bekeken.

De Colombiaanse Shakira is een van de bestverkopende Latijns-Amerikaanse muzieksterren ter wereld en werd wereldberoemd met het nummer Hips Don't Lie. Jennifer Lopez is bekend van nummers als Love Don't Cost a Thing en Jenny From The Block.

Grote sterren als Michael Jackson, Justin Timberlake, Lady Gaga en Beyoncé gingen Jennifer Lopez en Shakira voor.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl