Gestrande Thomas Cook reizigers op Mallorca
NOS Nieuws

Thomas Cook failliet, wat betekent dat voor toeristenbranche wereldwijd?

De Britse reisorganisatie Thomas Cook staakt alle activiteiten vanwege financiële problemen. Honderdduizenden vakantiegangers wereldwijd zijn daardoor gestrand. Ondertussen maken de belangrijkste vakantiegebieden waar de Britse touroperator actief is zich flink zorgen over de gevolgen. We kijken naar Spanje, Griekenland, Turkije en Noord-Afrika.

Spanje

De populairste bestemming van de klanten van Thomas Cook is Spanje. Vooral op de Canarische eilanden en de Balearen zijn veel hotels aangesloten bij de Britse reisorganisatie.

"Op de Balearen alleen al zijn er 35 bedrijven. Die gaan hier heel veel schade van ondervinden," zegt correspondent Rop Zoutberg. "En daar blijft het niet bij, ook de vervoerders op de eilanden schatten dat dit zo'n 5 miljoen euro gaat kosten."

Vervoerders zijn volgens Marco van Leeuwen, specialist reisindustrie aan de Breda University de eerste groep die de klappen opvangt. "Lokale werknemers van Thomas Cook, zoals bijvoorbeeld buschauffeurs, maar ook reisagenten, hebben geen andere klanten en zitten direct zonder werk."

De Britten vormen bovendien de voornaamste groep toeristen in Spanje. Zo zijn er op dit moment tienduizenden toeristen die vastzitten in het land, waarvan tussen de 25.000 en 30.000 op de eilanden.

Daarnaast is Spanje erg gevoelig voor allerlei ontwikkelingen die het toerisme kunnen beïnvloeden. Zoutberg: "Een deuk in de komst van de Britten raakt de economie hier direct."

De kans bestaat natuurlijk dat andere touroperators in het gat gaan springen van Thomas Cook, maar dat gaat de bestemmingskant volgens Van Leeuwen wel voelen. "Er is al langere tijd een beddenstrijd aan de gang. Dus het kan best zo zijn dat andere touroperators nog snel voor 2020 hun al afgesloten contracten gaan herzien. Maar dat betekent wel dat de prijzen omlaag moeten."

Spanje is de laatste jaren steeds duurder geworden, door de onrust in landen als Turkije en Noord-Afrika. Volgens Van Leeuwen is de kans groot dat met name de werknemers van hotels door lagere prijzen minder gaan verdienen.

Gestrande reizigers op Heraklion airport in Griekenland

Griekenland

Ook voor Griekenland zullen de effecten niet gering zijn. Ook daar zijn nu tienduizenden toeristen, die bij Thomas Cook hadden geboekt, gestrand. De meeste daarvan, zo'n 20.000 zitten op Kreta.

Correspondent Conny Keessen zegt dat dit dan ook vooral een klap gaat zijn voor Kreta. "Volgens de voorzitter van de touroperators Vereniging daar hadden 70% van de hotels en appartementen een contract met Thomas Cook." Kreta ontving dit jaar 400.000 Britse toeristen via Thomas Cook.

De totale schade moet de komende tijd nog worden opgemaakt, "Maar grote zorgen zijn er over het feit dat er de afgelopen weken hotels en touroperators niet betaald zijn. Daarbij gaat hem om een bedrag van rond de miljoen euro. Het gaat vooral om pakketreizen, dus vluchten met hotels of appartementen."

Voor de luchthaven van Corfu staan lange rijen met Britten die hun hotel moesten verlaten en nu wachten op een terugvlucht naar huis.

Honderden Britten gestrand op Corfu door faillissement Thomas Cook

Turkije

Ook in Turkije zitten nu 21.000 mensen vast. Volgens correspondent Lucas Waagmeester ligt de focus nu op het terug laten keren van die toeristen. "Maar op de lange termijn zou het gaan om 600 tot 700.000 minder toeristen." Dat komt neer op iets meer dan 1 procent van het totaal aantal toeristen in het land. Volgens Waagmeester bestaat de kans dat die toeristen via andere aanbieders alsnog naar Turkije komen.

Toch zijn er al maatregelen aangekondigd. "Wie gasten nu de rekening gaat laten betalen, kan een aanklacht verwachten en er wordt een kredietplan bedacht voor de getroffen bedrijven," zegt Waagmeester.

Noord-Afrika

Volgens de Tunesische minister van toerisme krijgen Tunesische hotels nog 60 miljoen euro van Thomas Cook voor verblijven in juli en augustus. Sommige hotels leggen die rekening nu neer bij de hotelgasten, die hun hotel pas mogen verlaten als ze de rekening betaald hebben.

Zo kregen deze toeristen in Tunesië te horen: "of je betaalt, of je mag niet weg":

Gestrande toerist: 'Het is chantage: of je betaalt, of je mag niet weg'

Landen als Tunesië en Egypte zijn relatief erg afhankelijk van het toerisme voor hun economie. In beide landen zat het toerisme weer flink in de lift, meldde Thomas Cook vorige week zelf nog.

"Vanuit Nederland zie je die opmars nog niet, maar juist de Britten vliegen weer veel vaker naar die landen sinds de aanslagen en onrust een paar jaar geleden," zegt Van Leeuwen.

Voor 2020 meldde de organisatie dan ook een verdubbeling van het aantal vakanties naar Noord-Afrika. In Egypte zijn 25.000 van die reserveringen nu geannuleerd. "Je moet je voorstellen dat deze hotels heel bewust hebben gekozen voor een gerenommeerde aanbieder als Thomas Cook. Dit zagen zij ook niet aankomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl