Brand flat in Nieuwerkerk aan den IJssel, volgens omwonenden aangestoken door een verwarde man
NOS Nieuws

Aantal incidenten met verwarde mensen blijft stijgen

Het aantal incidenten met verwarde mensen blijft toenemen, blijkt uit cijfers van de politie die zijn verstrekt aan Hart van Nederland. In de eerste helft van het jaar kreeg de politie 47.632 meldingen waarbij verward gedrag een rol speelde. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder.

Sinds in 2013 is begonnen met de registratie nam het aantal meldingen elk jaar toe. De politie spreekt van een zorgelijke trend.

Verwarde personen halen met enige regelmaat het nieuws. Zo moesten politie en brandweer twee weken geleden uitrukken toen iemand zijn huis opblies door de gaskraan open te draaien. Ook duikt bij berichten over bedreigingen en steekincidenten relatief vaak het woord 'verward persoon' op.

Verdrietige verhalen

Politiechef Anja Schouten zei een half jaar geleden dat ze wil dat de situatie verbetert. "Het is noodzakelijk om dit soort incidenten, waar vaak heel verdrietige en kwetsbare verhalen achter schuil gaan, terug te brengen."

Dit zijn de cijfers tot en met vorig jaar (aantallen x 1000):

Om het probleem te bedwingen, probeert de overheid de samenwerking tussen instanties te verbeteren. Daarvoor werd een aantal jaar geleden een zogenoemd 'schakelteam' in het leven geroepen, onder leiding van burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer.

In dat team zaten naast ervaringsdeskundigen en familie van verwarde mensen ook vertegenwoordigers van de gemeentepolitiek, zorginstellingen, zorgverzekeraars, het OM en de politie. Bij de eindrapportage kondigde Hoes aan dat er een landelijk telefoonnummer komt voor mensen die zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt. Meerdere provincies hebben inmiddels zo'n meldpunt en telefoonnummer ingevoerd.

Uit de cijfers valt overigens niet op te maken of het aantal verwarde personen stijgt. Als de politie in een jaar tijd meerdere keren wordt gebeld vanwege één persoon, komen er meerdere meldingen in het systeem.

Zo moest de politie bij 13.000 mensen voor een tweede keer langskomen en zijn er 5700 mensen die agenten regelmatig terugzien. Dat gaat dan vaak om mensen met schulden of verslavingen.

Daniejel de Greef helpt als ervaringsdeskundige anderen met het onderzoeken van verward gedrag:

Daniejel vertoonde 'verward' gedrag: 'Ik wist niet dat het zo uit de hand kon lopen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl