Zeilers hopen in Enoshima code voor olympisch succes te kraken
Kosten noch moeite worden door de Nederlandse zeilers gespaard om de geheimen van het olympische water rond het schiereiland Enoshima te ontrafelen. Alle omstandigheden worden door het Watersportverbond in samenwerking met TeamNL minutieus in kaart gebracht om de juiste code voor olympisch goud in 2020 te kraken.
"We hebben bewust gekozen hier veel tijd te spenderen. Zonder goede voorbereiding op locatie win je geen prijzen op toernooien", legt olympisch kampioene Marit Bouwmeester de forse Nederlandse investeringen op het olympisch water in Enoshima uit.
Andere golven
De titelverdedigster in de Laser Radial moest dit jaar genoegen nemen met tweede plaatsen op de Europese - en wereldtitelstrijd. Frustrerend, geeft ze toe. Bouwmeester haat verliezen. "Ik heb me niet voorbereid op de EK en WK en ik ben blij dat we die keuze gemaakt hebben. En laten we wel zijn: twee keer tweede is niet zo heel slecht."
Bouwmeester offert prijzen op om maar zoveel mogelijk voorkennis in Enoshima op te doen. Het is volgens het Watersportverbond en sportkoepel NOC*NSF de juiste weg naar succes. Water is tenslotte nergens hetzelfde. "Het IJsselmeer heeft volledig andere golven dan de Noordzee", geeft de olympisch kampioene van Rio als voorbeeld.
Lobke Berkhout is ook ervaringsdeskundige. Met Marcelien de Koning veroverde ze in 2005 al de wereldtitel in de 470. Bij de Spelen in Peking (2008) volgde zilver, vier jaar later in Londen pakte ze met Lisa Westerhof olympisch brons.
"Je bent als zeiler heel erg afhankelijk van de omstandigheden: wind en golfslag zijn nergens hetzelfde", weet Berkhout, die zich onlangs met Afrodite Zegers in de 470-klasse van een olympische startbewijs voor volgend jaar verzekerde.
Puzzel
"Je hebt eigenlijk 360 graden wind en zes verschillende racebanen. Je hebt dus heel veel variabelen die het resultaat bepalen. Je wilt precies weten wat er op alle banen gebeurt. Sommige banen liggen tegen de kust, sommige banen meer van de kust af. Het is aan de zeilers om die puzzel op te lossen", voegt Bouwmeester toe.
De Nederlandse zeilploeg krijgt steun van de TU Delft, die het weerbeeld in de olympische baai in kaart brengt. Continu worden windkracht en -richting geregistreerd. De data die dat oplevert, wordt tot in detail geanalyseerd door de coaches en zeilers.
"Als er patronen zijn die zeilers en coaches nog niet hebben gezien, dan ontdekken we die op die manier", verduidelijkt hoofdcoach Jaap Zielhuis van het Watersportverbond.
Nog een belangrijke factor volgend jaar in Tokio en het olympische water van Enoshima is de hitte in de Japanse zomer. TeamNL beschikt over een uitgekiend hitteprotocol, met onder meer koelvesten, ijshanddoeken en parasols. De kans op bijvoorbeeld snelle uitputting is groot.
"De surfers exploderen van binnen", zegt Jacco Koops, de hoofdcoach van de surfers. Wereldkampioene Lilian de Geus ondervond dat tijdens het olympisch testevent, half augustus. "Na vijf, tien minuten kun je je niet meer bewegen, neem je slechte beslissingen. Je komt compleet kapot aan de finish."
Ook bij het testevent eindigde Bouwmeester als tweede. "Het is dit jaar net niet", grijnst ze. "Je moet dan het grote doel niet uit het oog verliezen. Elke dag die ik hier meemaak, is een stap dichter in de buurt van goud."