NOS Sport

Tweemaal zilver op olympisch testevent is niet genoeg voor kritische zeilploeg

Zeilploeg verwachtte meer van testevent: 'Moeten hier echt mee aan de slag'

Zeilster Marit Bouwmeester heeft een jaar voor de Spelen een goede indruk achtergelaten op het olympische water van Japan. De Nederlandse werd donderdag tijdens het testevent in de baai van Enoshima, volgend jaar de venue van de Spelen van Tokio, tweede in de Laser Radial-klasse.

De regerend olympisch kampioene en haar concurrenten gingen op de slotdag wel van start in de medalrace, maar vanwege de wind werd die onderbroken en niet meer hervat. Daardoor golden de eerder behaalde resultaten.

Het staken van de race was niet in het voordeel van Bouwmeester die graag had willen zeilen vandaag en nog een plek had kunnen klimmen in het klassement. Ze moest uiteindelijk de Belgische Emma Plasschaert met drie punten voor laten.

'Zilver is niet mijn kleur'

Bouwmeester was dan ook zichtbaar teleurgesteld. "Ik kan gewoon zo slecht tegen m'n verlies", bekende ze. "Maar het belangrijkste is om hier volgend jaar op het goede podium te staan. Heel veel dingen gaan goed, bij een paar dingen moet ik nog nuances aanbrengen."

Bouwmeester baalt van zilver: 'Ik kan gewoon zo slecht tegen m'n verlies'

"Ik heb een heel bewuste keuze gemaakt om tijd hier te spenderen en mij niet voor te bereiden op het EK en WK", vervolgt de Friezin. "Maar af en toe maak ik nog zulke rare fouten of word ik aangevaren door iemand. Het zit niet mee."

Bouwmeester toonde zich echter nog wel altijd strijdbaar. "Zilver is niet mijn kleur, maar we blijven doorgaan tot het volgend jaar hopelijk de hoogste trede is."

Ook Heiner tweede

Net als Bouwmeester wist ook de Nederlander Nicholas Heiner zijn tweede plaats in het klassement in de Finn vast te houden. De zeiler uit Enkhuizen veroverde die plaats door woensdag als elfde en derde te finishen. De medalrace op donderdag ging helemaal niet meer van start wegens de omstandigheden.

"Deze tweede plaats geeft een morele boost voor volgend jaar", keek Heiner alvast vooruit naar de Spelen. Maar hij was ook kritisch. "Per race moet het twee, drie plaatsen beter. Dat zit er zeker in."

Heiner put vertrouwen uit tweede plaats: 'Morele boost voor volgend jaar'

"Dit laat ook zien dat we hier goed uit de voeten kunnen en ook dat we hier nog veel beter kunnen varen", aldus Heiner. "Als we doen wat we aan het doen zijn, het proces blijven volgen en de plannen uitvoeren, maken we grote kans hier volgend jaar een medaille te halen."

470-duo in toptien

De race in de 470-klasse ging wel van start. Het Nederlandse duo Afrodite Zegers/Lobke Berkhout finishte als zesde in de medalrace, waardoor zij negende bleven in het klassement. Met diezelfde rangschikking kwalificeerde het koppel zich voor de slotwedstrijd.

Zegers en Berkhout kenden wisselende resultaten deze week en waren daarom ook gematigd tevreden. "Het moet uit onze tenen komen", zei Berkhout woensdag al. "We gaan eens even goed puzzelen na dit event."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl