Mensen demonstreren vandaag in Kolkata tegen het intrekken van de speciale status van Kashmir
NOS Nieuws

India trekt speciale status Kashmir in: 'We zijn bang dat we alles kwijtraken'

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

  • Robert Chesal

    redacteur Buitenland

Emigranten uit Kashmir houden hun hart vast voor familieleden en vrienden, nu de regering van India ingegrepen heeft in de autonomie van hun deelstaat. Vanochtend trok de hindoe-nationalistische regering in New Delhi de speciale status van Kashmir in, die al sinds 1947 in de Indiase grondwet stond.

Met de maatregel probeert India grip te krijgen op de enige overwegend islamitische deelstaat in het land. Dat gaat tegen de zin van een groot deel van de lokale bevolking. Van tevoren had India duizenden extra troepen naar de regio gestuurd en alle internet, telefoon en televisieverbindingen afgesneden.

"Ik heb gisteravond rond 23.00 uur met vrienden daar gebeld, en dag gezegd. We hadden geen idee wat er de volgende ochtend zou gebeuren." Dat zegt Tabish Rafiq (25) tegen de NOS. Hij is een moslim uit Kashmir die nu in de zuid-Indiase stad Bangalore woont. "Het is natuurlijk heel verontrustend want nu kunnen we onze vrienden en familie niet meer bereiken. Het geeft een wanhopig gevoel om zo afgesneden te worden van ze."

Tabish Rafiq

Door de blokkade op telecommunicatie draait het geruchtencircuit op volle toeren, zegt Rafiq. "We konden voorspellen dat India Artikel 370 zou intrekken, maar er zijn ook geruchten over moordpartijen onder de bevolking in Kashmir. Mensen zijn snel geneigd om dat te geloven want het Indiase leger heeft dat vaker gedaan en niemand houdt ze tegen."

"De laatste keer dat ik mijn moeder sprak, adviseerde ik haar om genoeg voedsel en andere dingen in te slaan voor minstens een maand. En ik zei dat ze kalm moest blijven," voegt Rafiq eraan toe. "Het is moeilijk te vatten dat niemand precies weet wat er gaande is in Kashmir. Het is dystopisch."

In deze video wordt het langslepende conflict tussen India en Pakistan uitgelegd:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

Het intrekken van Artikel 370 van de Indiase grondwet, die de speciale status van Kashmir regelt, is de meest vergaande politieke actie in bijna zeventig jaar rond de conflictregio in de Himalaya. Buurland Pakistan, waartegen India tweemaal oorlog heeft gevoerd vanwege Kashmir, is boos en noemt de stap een schending van VN-resoluties.

De minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan reageerde onder andere via Twitter op maatregel van India:

Maar in India zelf zijn er veel lovende reacties op de maatregel van de regering in Delhi:

De maatregel van India zal de bevolking van Kashmir vervreemden van Delhi en ze verder in de armen van Pakistan drijven, zo is de verwachting van professor Ashok Swain, conflictdeskundige aan de universiteit van Uppsala in Zweden.

"Ik denk dat de oppositie in Kashmir sterker zal worden, dat we meer onrust en terrorisme zullen zien, en dat de relatie tussen Pakistan en India verder zal verslechteren. Dit besluit van India gaat ook de positie van hardliners in Pakistan verstevigen. Daardoor lijkt een oplossing aan de onderhandelingstafel onwaarschijnlijk."

Bevolkingspolitiek

Een grote vrees onder moslims uit Kashmir is dat India de bevolkingssamenstelling wil beïnvloeden. Het pas ingetrokken Artikel 370 verbood namelijk de verkoop van land aan mensen van buiten Kashmir. Nu dat verbod feitelijk is opgeheven, kunnen hindoes uit andere delen van India daar naartoe trekken.

"India wil Kashmir koloniseren," zegt Omair (23), een moslim uit het noorden van de deelstaat die twee weken geleden naar de hoofdstad Delhi is vertrokken. "Ze hebben het al over nederzettingen stichten. Dat vinden wij natuurlijk heel dreigend. We zijn bang dat we alles zullen kwijtraken."

Maar hun grootste angst is voor wat de Indiase troepen in de komende weken gaan doen, zegt Omair tegen de NOS. "We kunnen elkaar niet spreken, en dat vergroot de angst. We weten niet wat er gebeurt op dit moment, maar we zijn bang dat India gaat herhalen wat ze in 2009, 2010 en 2016 hebben gedaan." De laatste keer dat India militair ingreep, raakte een groot aantal jongeren verminkt en blind.

"Toen ik gisteravond voor het laatst mijn familie in Kashmir sprak, waren ze hysterisch. Het is eng. Ze voelen zich totaal niet veilig," aldus Omair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl