Burgers zoeken dekking voor traangas
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden bij onlusten in Kashmir

In het Indiase deel van Kashmir zijn bij gevechten tussen veiligheidstroepen, burgers en islamitische rebellen zeker twaalf mensen omgekomen en tientallen gewonden gevallen.

De ongeregeldheden speelden zich onder meer af in de plaats Kachdoora, waar gevechten waren uitgebroken tussen rebellen en Indiase militairen.

Honderden burgers die met de rebellen sympathiseren, mengden zich in de strijd. Zo gooiden ze met stenen naar de veiligheidstroepen. Die probeerden hen met traangas en geweervuur uiteen te jagen.

Een Indiase militair

Volgens berichten van mensen ter plaatse hebben de veiligheidstroepen uiteindelijk de aftocht geblazen. Ook in zeker twee andere plaatsen in de buurt vielen doden en gewonden bij gevechten tussen veiligheidstroepen en rebellen.

De begrafenissen van de omgekomen rebellen trekken duizenden bezoekers. "Ga weg, India" en "wij willen vrijheid" zijn veel gehoorde slogans.

In verband met de spanningen blijven morgen de scholen en universiteiten in het Indiase deel van Kashmir dicht. Ook rijden er geen treinen meer en is de toegang tot internet in een aantal districten afgesloten.

Een demonstrant gooit een steen naar militairen

De bevolking van Kashmir is overwegend islamitisch. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, mocht de bevolking zelf kiezen of ze bij het overwegend hindoeïstische India of het islamitische Pakistan wilde horen.

Voor het zo ver kwam, viel Pakistan Kashmir binnen. Twee jaar later werd na bemiddeling van de VN een wapenstilstand tussen India en Pakistan gesloten. Sindsdien is Kashmir verdeeld tussen beide landen.

Van tijd tot tijd laaien de spanningen op, mede omdat rond 2000 in het Indiase deel van Kashmir islamitsche rebellen op het toneel verschenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl