Staking legt Hongkong plat, betogers weer slaags met mannen met stokken
Een massale demonstratie in Hongkong is opnieuw uitgelopen op een vechtpartij tussen betogers en een groep mannen met lange stokken. Net als eind vorige maand werden anti-regeringsdemonstranten aangevallen met stokken door mannen in witte shirts. Betogers gooiden daarop met pylonen en verkeersborden.
Bij de vorige aanval raakten 44 mensen gewond in een metrostation. Nog altijd is niet duidelijk wat het motief is van de mannen met stokken en of ze in opdracht handelen van bijvoorbeeld het stadsbestuur of Peking.
Een algemene staking legde Hongkong vandaag lam: het openbaar vervoer reed grotendeels niet, honderden vluchten werden geannuleerd en er stonden lange files.
De politie zette traangas in om tienduizenden betogers uiteen te drijven. Op sommige plaatsen kwam het tot een confrontatie tussen demonstranten en de oproerpolitie. Later bezetten duizenden in het zwart geklede demonstranten wegen in de buurt van overheidsgebouwen. Tientallen mensen zijn aangehouden.
Al ruim twee maanden wordt elk weekend gedemonstreerd. De protesten worden steeds feller. Afgelopen weekend escaleerde de demonstratie: betogers gooiden met stenen naar een politiebureau en blokkeerden een belangrijke verkeerstunnel. De politie zette traangas in en pakte meer dan veertig mensen op.
Sinds 9 juni, de dag waarop Hongkongers voor het eerst massaal protesteerden tegen de opgeschorte uitleveringswet, zijn volgens de politie 420 mensen gearresteerd, duizend rondes traangas afgevuurd en 160 rubberen kogels afgeschoten.
'Extreem gevaarlijke situatie'
Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, stelde vanochtend (lokale tijd) op een persconferentie dat de betogers een "extreem gevaarlijke situatie" veroorzaken. Het was voor het eerst in bijna drie weken dat ze in het openbaar van zich liet horen.
"Deze acties gaan veel verder dan hun oorspronkelijke politieke eisen", zei Lam. "Deze illegale handelingen, die de soevereiniteit van ons land ondermijnen en het 'één land, twee systemen-model' in gevaar brengen, zullen de stabiliteit en welvaart van Hongkong vernietigen."
Hongkong is in 1997 als Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Daarbij is afgesproken dat Hongkong in de eerste vijftig jaar haar vrijheden mocht behouden, door Peking betiteld als 'één land, twee systemen'.
Bekijk hier waarom de relatie tussen Peking en Hongkong zo onder spanning staat: