Johnson volgt morgen premier May op
NOS Nieuws

Internationale felicitaties voor Johnson: 'Er wachten moeilijke dossiers'

De nieuwe leider van de Tories en aankomend Brits premier Boris Johnson ontvangt vanuit de hele wereld felicitaties. Ursula von der Leyen, die later dit jaar Jean-Claude Juncker opvolgt als voorzitter van de Europese Commissie, zei kort voor een treffen met de Franse president Macron dat ze uitkijkt naar een goede samenwerking met Johnson.

Er zijn een hoop verschillende en moeilijke dossiers om op te lossen, voegde Von der Leyen eraan toe. Ook Macron feliciteerde Johnson (55) met diens verkiezing tot leider van de Conservatieve Partij.

Aan het begin van de middag maakten de Tories bekend dat Johnson de leiderschapsverkiezing had gewonnen van Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken. Johnson had twee keer zo veel stemmen gekregen als zijn tegenstander.

Barnier

Ook Michel Barnier, de brexit-hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie, heeft van zich laten horen. Hij kijkt ernaar uit om samen te werken met Johnson en benadrukte in een tweet dat de Britten het uittredingsakkoord moeten ratificeren om een ordelijke brexit te bewerkstelligen. Barnier herhaalt daarmee de boodschap vanuit Brussel aan Londen dat het akkoord niet meer onderhandelbaar is.

De Amerikaanse president Trump meent dat de Britten een geweldige premier krijgen.

De Australische premier Morrison zei alvast uit te kijken naar een ontmoeting met Johnson, volgende maand bij de G7 in het Franse Biarritz. Volgens Morrison heeft Johnson, die eerder minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Londen was, de reputatie dat hij dingen voor elkaar krijgt.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif greep Johnsons verkiezing aan om de regering van premier May nog eens aan te vallen op het in beslag nemen van een Iraanse supertanker, begin deze maand bij Gibraltar. Hij feliciteerde Johnson. "Iran is niet uit op een confrontatie", schrijft hij, om eraan toe te voegen dat Teheran zijn lange kustlijn zal beschermen.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Salvini zei op Twitter dat het feit dat 'links' de Brit neerzet als 'gevaarlijker dan Lega' hem alleen maar meer van Johnson doet houden.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Coveney feliciteerde Johnson en hield het verder zakelijk. "We zullen constructief met hem en zijn regering samenwerken om de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Ierland te onderhouden en te versterken met het oog op de uitdagingen van een brexit." Ook de Ierse premier Varadkar refereerde meteen aan de brexit. Volgens Varadkar is het zaak om zo snel mogelijk een overleg te plannen.

In eigen land voerde Nigel Farage van de Brexit Party de druk op Johnson nog wat op. "Het is do or die, niet alleen wat betreft de brexit maar ook voor de toekomst van de Conservatieve Partij."

Labour

Labour-leider Jeremy Corbyn protesteert op Twitter tegen de manier waarop de opvolging van May is geregeld. Hij benadrukt dat Johnson de steun heeft gekregen van minder dan 100.000 "niet-representatieve leden van de Conservatieve Partij", door bijvoorbeeld belastingverlagingen voor rijken te beloven en te prediken voor een volgens Corbyn schadelijke no-deal-brexit.

Corbyn zegt ook dat Johnson niet de steun van het land heeft gewonnen. Overigens noemde Johnson Corbyn in zijn overwinningsspeech uitdrukkelijk. Een van zijn belangrijkste doelstellingen is voorkomen dat Corbyn aan de macht komt, zei de aanstaande premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl