Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson maakt favorietenrol waar en wordt de Britse premier

Zoals verwacht wordt Boris Johnson de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij won de leiderschapsverkiezing in de Conservatieve Partij met grote meerderheid van Jeremy Hunt.

De partijleden verkozen de oud-minister van Buitenlandse Zaken boven underdog Hunt. Johnson kreeg 92.153 stemmen, zijn rivaal 46.656. "Ik wil allereerst mijn formidabele tegenstander bedanken", zei Johnson na de bekendmaking.

De aanstaande premier bedankte ook de afzwaaiende Theresa May. "Het was een eer om haar te dienen en haar toewijding te aanschouwen."

Johnson was behalve minister onder May eerder ook burgemeester van Londen. Bekijk hier een overzicht van Johnsons leven en carrière tot nu toe:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Johnson neemt het premierschap over van May voor de rest van haar termijn, die loopt tot 2022. May maakte haar aftreden begin vorige maand bekend, na een reeks mislukte pogingen om haar brexit-deal met de Europese Unie door het parlement te loodsen. Morgenmiddag dient ze haar ontslag in bij koningin Elizabeth.

Johnson wil desnoods zonder nadere afspraken de EU verlaten, een zogenoemde no-deal-brexit. Hij neemt het stokje over midden in een politieke crisis rondom het slepende vertrek uit de EU. Wat hem betreft komt er een nieuwe deal met Brussel, anders dreigt hij eind oktober dus zonder akkoord te vertrekken. De EU heeft altijd gezegd dat er niet opnieuw kan worden onderhandeld over de gemaakte afspraken met May.

Het werk gaat nu beginnen, zegt Johnson zelf:

'Dude! We gaan Brexit voor elkaar krijgen'

'Stevige positie dankzij meerderheid'

De grote overwinningsmarge van Johnson geeft hem extra mandaat, zegt correspondent Tim de Wit. "Dit laat echt zien dat de partij en de leden hem in ruime meerderheid hebben omarmd. Dat maakt zijn positie steviger en zal hem vertrouwen geven om aan dit premierschap te beginnen."

In zijn toespraak sprak de aanstaande premier over de grote klus die hem wacht. En over zijn critici, want de verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij over de brexit-koers is groot. "Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die de wijsheid van jullie besluit zullen betwijfelen. Zelfs sommigen van de hier aanwezigen zullen het betwijfelen, maar niemand heeft een monopolie op wijsheid", hield hij zijn gehoor voor.

Hij sloot af door zijn campagnebeloften nog eens te herhalen. "Brexit realiseren, het land verenigen en (oppositieleider, red.) Jeremy Corbyn verslaan - en dat gaan we doen."

Jeremy Hunt, zijn tegenstander in de strijd om het leiderschap, denkt dat Johnson een geweldige premier gaat worden:

'Johnson zal een geweldige premier worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl