NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Boris Johnson: 'We regelen brexit voor 31 oktober'

 • Boris Johnson wint de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij.
 • Hij wint met overmacht en krijgt twee keer zoveel stemmen als Jeremy Hunt.
 • Hij belooft brexit voor 31 oktober te verwezenlijken.
 • Morgen dient Theresa May haar ontslag in en volgt Johnson haar op als premier.
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  Hierbij sluiten we het liveblog over de verkiezing van de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk af.

  Nieuws hierover is verder te volgen via de reguliere berichten op www.nos.nl en in de app.

 • Kijk hier terug naar de overwinningsspeech van Johnson

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dude! We gaan Brexit voor elkaar krijgen'
 • Gelukwensen van Farage, niet van Corbyn

  De belangrijkste voorvechter van brexit, Nigel Farage, vraagt zich hardop af of Johnson wel het lef heeft om de Britten uit de Europese Unie te halen. Hij wenst Johnson succes.

  Labourleider Jeremy Corbyn is een verklaard tegenstander van een no-deal-brexit. Hij zegt dat Johnson niet de steun geniet van het land en dat de burgers zouden moeten bepalen wie hun nieuwe minister-president wordt.

 • 'Stevige positie Johnson dankzij ruime meerderheid'

  De grote overwinningsmarge van Boris Johnson geeft hem extra mandaat, zegt correspondent Tim de Wit. Johnson kreeg 92.000 stemmen, Hunt ruim 46.000. "Dit laat echt zien dat de partij en de leden hem in ruime meerderheid hebben omarmd. Dat maakt zijn positie steviger en zal hem vertrouwen geven aan dit premierschap te beginnen."

  Johnson heeft een gigantisch ingewikkelde opdracht, legt De Wit uit. "Hij wil brexit leveren op 31 oktober, deal of geen deal. Tegelijkertijd slaat hij een verzoenende toon aan, waarmee hij het land wil verenigen." Johnson zal volgens De Wit moeten kiezen tussen een harde of gematigde brexitkoers.

  Zijn missie wordt des te moeilijker omdat hij straks een meerderheid in het Lagerhuis heeft van maar een paar zetels. "Hij moet wel bruggen bouwen om wat voor brexitdeal dan ook door het parlement te krijgen."

 • Johnson morgen nieuwe premier

  Nu Boris Johnson is gekozen als nieuwe partijleider, is het tijdperk van Theresa May als Britse premier bijna ten einde. Morgen zal ze voor de laatste keer het vragenuurtje in het Lagerhuis doen, waarna ze naar Buckingham Palace vertrekt om haar ontslag in te dienen bij koningin Elizabeth. Ze zal de koningin dan adviseren om Johnson een nieuwe regering te laten vormen. Eind van de middag is hij dan de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk.

 • Swipe: dit is de nieuwe Britse premier

  1/9 NOS
  2/9 NOS
  3/9 NOS
  4/9 NOS
  5/9 NOS
  6/9 NOS
  7/9 NOS
  8/9 NOS
  9/9 NOS
 • Felicitaties van premier May

 • EU-brexitonderhandelaar Barnier reageert

 • Johnson: we gaan het land verenigen

  "De campagne is voorbij en het werk begint." Zo sluit Boris Johnson zijn overwinningsspeech af. Hij weet naar eigen zeggen dat hij een zware taak voor zich heeft. "We moeten twee tegengestelde gevoelens samenbrengen", zegt hij. "Die van de gezamenlijke markt en van vrijhandel en die van democratisch zelfbestuur in dit land." Hij belooft brexit te verwezenlijken voor 31 oktober, het land samen te brengen en Jeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, te verslaan. Een groot applaus is zijn deel.

  Boris Johnson houdt zijn overwinningsspeech Reuters
 • Johnson bedankt tegenstander en voorganger

  De nieuwe leider van de Conservatieven begint met het bedanken van zijn tegenstander Hunt. "Een geweldige leider en politicus." Ook bedankt hij zijn voorganger Theresa May voor "haar ongelooflijke inzet voor het land".

 • BORIS JOHNSON WINT LEIDERSCHAPSVERKIEZINGEN

  Boris Johnson is door de leden van de Conservatieve Partij gekozen als nieuwe partijleider. Hij volgt daarmee ook automatisch Theresa May op als premier. Johnson kreeg iets meer dan 92.000 stemmen, zijn tegenkandidaat Jeremy Hunt kreeg ruim 46.000 stemmen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boris Johnson gekozen als opvolger van premier May
 • Partijvoorzitter is trots op zijn mensen

  Brandon Lewis somt statistieken op van de verkiezingscampagne. Duizenden partijgenoten zijn aanwezig geweest bij ontmoetingen met de kandidaten. Hij bedankt alle betrokkenen voor het efficiënt runnen van de verkiezingen. Hij is trots op zijn partij en op de leden. Verder bedankt hij premier May voor haar inzet de afgelopen jaren. Nu is het tijd om in gezamenlijkheid brexit te verwezenlijken, zegt de partijvoorzitter.

 • Bekendmaking begint met beroemde voorgangers

  De Conservatieven laten op de bekendmaking geluidsfragmenten horen van beroemde voorgangers en partijgenoten van de komende premier. Onder anderen Churchill en Thatcher zijn te horen, evenals de recentere premiers Major, Cameron en May.

 • Bekendmaking op punt van beginnen

  Eerst geeft partijvoorzitter Brandon Lewis een korte speech, waarna twee parlementariërs de uitslag bekendmaken. De winnaar zal tenslotte een toespraak houden.

  Volg de bekendmaking via deze livestream.

  Brandon Lewis is voorzitter van de Conservatieve Partij AFP
 • Let op de overwinningsmarge

  Alom wordt verwacht dat Boris Johnson de partijstrijd zal winnen. Daarbij is het heel erg van belang hoe groot zijn overwinningsmarge is, zei oud-correspondent Hieke Jippes vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat geeft aan wat hij zich op de korte termijn kan permitteren. Bijvoorbeeld over wie hij in zijn kabinet vraagt en welke huidige ministers hij niet zal durven laten vallen."

  De Conservatieve Partij heeft met gedoogsteun van DUP een flinterdunne meerderheid in het Lagerhuis. Politiek verslaggever Laura Kuenssberg van de BBC zegt dat Johnsons bondgenoten een 60-40-verdeling als een redelijk resultaat beschouwen.